Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat miercuri, 19 ianuarie 2022, pentru TVR, că urmărește prețul carburanților și că a observat o creștere în ultima perioadă, adăugând că, dacă va fi nevoie, statul va interveni și în acest sector. Ministrul consideră că România are rezerve de petrol.
Întrebat dacă statul poate interveni în cazul prețurilor crescute la carburanți, acesta a mărturisit că a observat o fluctuație a prețurilor carburanților.
„Urmărim preţurile pe toată piaţa de energie, până la urmă şi carburanţii sunt pe piaţa de energie. Acolo am observat o fluctuaţie a preţului carburanţilor, în funcţie de cotaţia petrolului.
Acum, e adevărat, cotaţia este la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani de zile. Eu când trec spre casă, trec pe lângă multe staţii şi memoria vizuală îmi permite să reţin cifre.
Da, este o cotaţie mare acuma. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, preţurile erau sub şase lei, acum sunt peste şase lei”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a mai declarat că, dacă va fi cazul, se vor lua măsuri
”Urmărim cu atenţie şi, dacă va fi cazul, vom lua şi acolo măsuri. Nu am văzut în ultimii ani de zile să vorbim de preţuri reglementate la carburanţi, piaţa s-a autoreglat la un moment dat. Să nu uităm că noi am scos acciza de la carburanţi în urmă cu doi ani, deci practic am avut o ieftinire a preţului la carburanţi”, a mai precizat Popescu.
Virgil Popescu a menționat că România are rezerve de petrol, deși acestea nu sunt mereu suficiente.
„România are rezerve de petrol, nu are suficient petrol cât are nevoie de consum, se mai importă petrol din Kazahstan. Rompetrol de acolo aduce petrolul, dar şi când a fost problemă cu rafinăria de la Petromidia, nu am avut probleme cu aprovizionarea. Deci importurile au suplinit această producţie, cum nici preţurile, era o speculaţie că vor creşte preţurile din lipsă de producţie, nici preţul nu a explodat.
Poate a fost o uşoară reaşezare a preţurilor, dar preţul nu a explodat. deci urmărim toată piaţa şi de carburanţi şi dacă va fi nevoie, vom lua măsuri”, a mai declarat Virgil Popescu.
De asemenea, ministrul a criticat ANRE în cadrul aceleiași declarații
În contextul crizei facturilor uriașe la energie electrică și gaze naturale, Virgil Popescu a criticat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), spunând că aceasta trebuia să se implice și să verifice dacă softurile au fost actualizate.
„După părerea mea ANRE trebuia să se implice, să verifice daca softurile au fost actualizate și să le explice companiilor că nu pot emite facturi dacă nu au softuri actualizate”, a declarat Virgil Popescu, la TVR.
Ministrul Energiei susține că nu este prima dată când ANRE are „turbulențe” dând exemplul migrării clienților și piața Spot.
„ANRE nu dă socoteală Guvernului, este o instituție independentă (…).Trebuie să vorbim despre rolul fiecărei instituții(…). Dacă vor să fie independenți, fiecare să-și facă treaba, trebuie să avem o discuție”, a adăugat Virgil Popescu.
O poziție asemănătoare a adoptat și președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta a spus că așteaptă raportul ANRE din acest an pentru a vedea cum a acționat instituția în timpul scandalului facturilor.
„Dacă un raport de activitate nu este aprobat în Parlament, conducerea zboară și atunci trebuie să fim atenți. Eu aștept acest raport de activitate pe care trebuie să ne uităm foarte, foarte atent. Vedem dacă ANRE și-a făcut treaba”, a explicat Florin Cîțu.