Prima pagină » National » Ministrul Energiei anunţă semnarea contractului pentru prima minicentrală nucleară de la Doiceşti
Ministrul Energiei anunţă semnarea contractului pentru prima minicentrală nucleară de la Doiceşti

Ministrul Energiei anunţă semnarea contractului pentru prima minicentrală nucleară de la Doiceşti

24 iul. 2024, 18:22, 1 ,
BZI.ro, în National

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat, miercuri, semnarea contractului dintre RoPower Nuclear şi Fluor Corporation pentru dezvoltarea centralei pe baza tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR). Contractul a fost semnat miercuri, la Bucureşti, în marja Summitului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climei (P-TECC), transmite Nuclearelectrica SA în cadrul unui comunicat de presă.

Conform ministrului Burduja, investiția are potențialul de a transforma România într-un centru global de inovare în domeniul energiei.

„Această investiție are potențialul de a pune țara noastră pe harta celor mai importante centre globale de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe cărbune similare și care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, în capacități de producție de energie nucleară — producție în banda cu emisii zero de CO2. Energie sigură, curată și la un preț competitiv.

Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial și în echilibrarea sistemului energetic național, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustării producției de energie față de reactoarele nucleare de mari dimensiuni.

România trebuie să aibă curaj și să își asume proiecte mari, pentru că istoria ne arată că putem face lucruri extraordinare. Țara noastră, prin tradiție, a realizat premiere în domeniul energiei, de la a treia piață de gaze naturale din lume până la realizarea primul export de gaze naturale din Europa”, a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic

De asemenea, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu a spus că România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic.

„Cu sprijinul ferm al Statelor Unite, România își va dubla producția de energie nucleară și va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici. De asemenea, printr-un volum istoric de investiții în energie verde, nucleară, geotermală, modernizarea sistemului național și îmbunătățirea capacității de interconectare cu toate țările din jur, România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic,” a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Nuclearelectrica anunţă un parteneriat puternic dintre România și Statele Unite

„Suntem încântați să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doicești. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România și Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică și de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăți mixul energetic al României și de a sprijini tranziția către energia curată,” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

„Construim o bază solidă de proiect pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești. Semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experiență bogată și globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei,” a menționat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

„Suntem încântați să ne continuăm rolul în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generații de energie nucleară pentru a produce energie electrică de bază curată și fiabilă pentru România și Europa,” a declarat Pierre Bechelany, președintele diviziei LNG & Power a Fluor. „Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa.”

Comentarii
  • Mare prostie. Energia produsa in SMR este de 2 ori mai scumpa decat energia produsa in centralele eoliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *