Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, afirmă faptul că nu e sustenabil că medicii să se deplaseze şi să facă testarea elevilor în unităţile de învăţământ, așa cum cer unele cadre didactice. Profesorii nu sunt de acord să efectueze testele de depistare a virusului Covid-19 pentru elevi. Aceştia susţin că ar exista riscul de infectare şi nu se pricep să pună în practică un act medical.
„Susținem testarea gratuită în școli. Personal specializat înseamnă personal medical. În România avem lipsă de personal medicl. Ar bloca în prima clipă acest proces de screeming. Am solicitat Ministerului Sănătății teste”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației, despre testarea Covid-19 cu probe de salivă
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în unitățile de învățământ a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu noul coronavirus.
„Nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit declarației ministrului Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.
De precizat faptul că grupul de suport tehnico-ştiinţific cu privire la gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, la finalul lunii septembrie, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.
Sorin Cîmpeanu, despre pragul de vaccinare de 60 la sută în şcoli
Ministrul Educației a menţionat că susține în continuare eliminarea pragului de 60 la sută a profesorilor vaccinați împotriva noului coronavirus impus la deschiderea unităţilor de învăţământ cu prezență fizică. Interpelat despre ce se va întâmpla dacă testele rapide nu ajung în timp util în școli, Cîmpeanu a precizat faptul că nu doreşte să își asume responsabilitatea pentru un aspect care nu ține de el.
„Ministerul Educației susține prezența fizică în școli, acolo unde rata de infectare e mică, fără alte condiționări, inclusiv fără condiționarea privind rata de vaccinare. Avem școli și grădinițe unde nu există cazuri de infectare, unde nu există internet și posibilități de școală online. (…) Nu vreau să răspund la această întrebare. Ministerul Educației nu răspunde de modul de utilizare a acestor teste, ar fi un dezastru ca ele să ajungă în școli și să nu știm cum sunt folosite”, a spus ministrul Cîmpeanu.