Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre înscrierile la examenul de Bacalaureat din acest an.
„Dificultățile au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, peste discrepanțele mult prea mari dintre urban și rural și au amplificat aceste diferențe (…) Amplificarea acestor diferenţe a generat renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat. E vorba de două treimi, 66% înscrişi la examenul de bacalaureat din promoţia curentă.
Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat (…) Asta creează îngrjorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar. Pe de altă parte, din păcate, vedem doar săptămâna aceasta numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Grup de acțiune anti-bullying
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat, tot vineri seară, că fiecare școală va avea un grup de acțiune anti-bullying. Este un fenomen îngrijorător, iar numeroase cadre didactice nu sunt pregătite pentru a interveni, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
„Vedem numeroase cazuri de bullying, este îngrijorător. Este o consecință a pierderilor înregistrate nu doar în plan educațional, ci și în plan social, emoțional”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a recunoscut că numeroase cadre didactice nu sunt pregătite pentru a preintâmpina hărțuirile sau jignirile făcute de copii. De asemenea, a anunțat că, în viitorul an școlar, în fiecare școală, va fi câte un grup de acțiune anti-bullying format din cadre didactice, elevi, părinți și specialiști.
„La începutul anului școlar viitor, în fiecare școală va exista un grup de acțiune anti-bullying”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu dorește digitalizarea educației: „Vor fi 1.175 de smart lab-uri, o medie de 25 de laboratoare inteligente pe judeţ”
Proiectul România Educată primeşte 1,13 mld. euro dintre cele 3,6 mld. euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar peste 30% din resursele integrate la nivelul reformei România Educată vizează digitalizarea, afirmă Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de ZF.
„Dacă intervenim pe palierul PNRR, încă suntem în negocieri cu Comisia Europeană, chiar dacă am depus PNRR-ul, avem 1,13 miliarde de euro sub tutela România Educată, din totalul de 3,6 miliarde de euro. Deci peste 30% din resursele integrate la nivelul reformei România Educată vizează digitalizarea pe mai multe paliere. În primul rând, este vorba de formarea resurselor umane, respectiv 100.000 de cadre didactice care vor avea o formare reală, cadrele didactice să aibă competenţe reale. Apoi vor fi 1.175 de smart lab-uri, o medie de 25 de laboratoare inteligente pe judeţ, componenta digitală fiind estimată la 20% din dotarea unui laborator”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul dezbaterii online Reforma digitală a Educaţiei, organizată de Edupedu.ro, UiPath Foundation şi Brio.ro.