Prima pagină » Actualitate » Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, despre folosirea testelor cu probe din salivă: „E nevoie de formulare de acord”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, despre folosirea testelor cu probe din salivă:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, despre folosirea testelor cu probe din salivă: „E nevoie de formulare de acord”

29 sept. 2021, 22:36,
în Actualitate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

„Nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă”, afirmă ministrul.

„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta.

Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Conform acestuia, rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Sorin Cîmpeanu susține că există posibilitatea ca școlile să rămână deschise și după incidența de 6 la mie

Mai multe petiţii pro şi contra învăţământului online au fost trimise marţi către Ministerul Educaţiei. Astfel, 183 de petiţii au venit din partea unor persoane care solicită trecerea la învăţământul online, ca urmare a creşterii cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2, în timp ce alte 175 de petiţii cer ca şcoala să se desfăşoare cu prezenţă fizică şi dacă rata de infectare depăşeşte pragul prevăzut de lege, care este şase la o mie de locuitori. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că regula închiderii școlilor după incidența de 6 la mie va fi reanalizată până vineri.

Marţi seară, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce părere are despre menţinerea şcolilor deschise în Capitală şi după depăşirea pragului de infectare de 6 la o mie de locuitori, în condiţiile în care Bucureştiul se apropie de acest prag. Acesta a susţinut că nu s-a luat o decizie în acest sens şi că la minister au fost primite sute de propuneri, unele care pledează pentru trecerea la învăţământul online, altele care cer învăţământ cu prezenţă fizică.

„Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi (marţi – n.r.): 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi – îmi cer scuze, sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri – iar alţii vor să rămână deschisă şi peste 6 la mie”, a declarat ministrul educaţiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`