Prima pagină » Actualitate » Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarații privind prelugirea vacanței de Sărbători pentru elevi: „Nu iau în considerare altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarații privind prelugirea vacanței de Sărbători pentru elevi: „Nu iau în considerare altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarații privind prelugirea vacanței de Sărbători pentru elevi: „Nu iau în considerare altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale”

29 nov. 2021, 10:00,
Roxana Butuc în Actualitate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut mai multe declarații în contextul răspândirii noii tulpine a noului coronavirus, Omicron referitor la vacanța de Sărbători pentru elevi.

Acesta a mai vorbit și despre distribuția testelor de salivă în școli, aceasta ținând de felul în care fiecare instituție se va organiza.

Sorin Cîmpeanu, despre vacanța elevilor de Sărbători în contextul tulpinii Omnicron

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre faptul că, momentan, nu se ia în discuție ca vacanța de Sărbători pentru elevi să fie prelungită, în contextul tulpinii Omnicron, până când autoritățile medicale nu iau în considerare altceva.

În cazul în care situația pandemică din cauza tulpinii africane se va înrăutăți, atunci se vor purta discuții privind acest subiect.

„Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale. Vacanța de Sărbători va rămâne așa cum este în prezent.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației dă explicații privind distribuiția testelor de salivă în școli

De asemenea, tot Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a mai vorbit despre situația distribuirii testelor în școli, acesta precizând faptul că fiecare instituție va decide felul ăn care vor fi sitribuite aceste teste.

”Distribuția este o chestiune de organizare internă: există directori, există profesori, există diriginți. Diversitatea școlilor este foarte mare, dar organizarea internă este cunoscută doar de către directori.

Ordinul comun precizează foarte clar: acolo unde există disponibilitate din partea personalului didactic, testele se pot efectua la școală, cu acordul părinților. Dacă profesorii nu își asumă acest demers, atunci elevii vor fi testați de către părinți acasă. Important este să raportăm corect rezultatul acestor teste, astfel încât să avem o imagine cât mai clară.”, a afirmat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu, declarații privind achiziționarea testelor de salivă pentru elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că au fost cumpărate 6,5 milioane de teste de salivă pentru școli de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate.

„Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (…) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, a vorbit Sorin Cîmpeanu.

Alexandru Rafila spune că tulpina Omnicron ar putea fi mai evidentă până la finalul anului

Și Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a vorbit duminică, 28 noiembrie 2021, despre tulpina africană, denumită Omnicron. Acesta a spus faptul că aceasta se arată momentan ușoară, însă situația ar putea să se schimbe până de sărbători, când numărul cazurilor s-ar putea înmulți.

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede.

Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste două, trei săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns. Eu înțeleg și are dreptate dintr-un punct de vedere dna doctor”, a declarat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 noiembrie 2024
07 noiembrie 2024