Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, face în aceste momente declarații de presă cu privire la rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională 2022.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a ținut să-i felicite pe elevii care au susținut Evaluarea Națională anul acesta. „Subiectele au fost extrem de bine formulate”, a spus ministrul, care a precizat că examenul a fost mult mai bine organizat față de anul trecut. 82,3% din absolvenți au obținut medii peste 5, a anunțat Cîmpeanu.
„Evaluarea Națională a fost organizată anul acesta mai bine decât anul trecut și nu mă refer la alți ani, mă refer la un an în care tot eu am fost ministrul care a organizat Evaluarea Națională. Mult mai bine decât anul trecut”, a spus ministrul.
„Prezența – 155.561 de candidați înscriși”, a spus Cîmpeanu, care a adăugat că rata este mult mai mare față de anul trecut.
„Numărul mediilor peste 5 este maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani, peste 80%. Este vorba de un procent de 82,3%”, a anunțat Cîmpeanu.
Ministrul Educației anunță județul cu cea mai mică promovabilitate la Evaluarea Națională
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat faptul că cea mai scăzută rată de promovabilitate la Evaluarea Națională s-a înregistrat în județul Teleorman, iar cea mai mare în județul Cluj. În București, promovabilitatea este de 91,2%.
”Cea mai mică pondere a mediilor peste 5 este în Teleorman, iar cea mai mare pondere a mediilor peste 5 se înregistrează în Cluj. În București avem 91,2% pondere a mediilor peste 5 (…) Din păcate se confirmă slaba calitate a învățământului în mediul rural, acolo unde am avut de trei ori mai multe medii sub 5 față de mediul urban”, a spus ministrul Educației.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se arată revoltat de modul în care a decurs corectarea la evaluarea națională.
„Au fost reliefate și lucruri triste. E inadminsibil ca la partea de grilă să fie diferențe între doi evaluatori. Au putut să fie corectate”, a spus Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Numai 6% din elevi au știu să conjuge verbe, iar 58% nu știu să scrie corect gramatical
Elevii din România nu știu nici să scrie, nici să socotească. Evaluarea Națională a scos la iveală grave probleme în ceea ce privește cunoștințele dobândite. Numai 6% din elevi nu știu să scrie corect în limba română atunci când sunt puși să conjuge verbe, iar 15% din ei nu știu că înmulțirea e o operație care se face înaintea scăderii sau a adunării.
Itemul 8 de la subiectul 1B a creat grave probleme, numai 6% au rezolvat corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, numai 6% din elevi au reușit să scrie corect românește. Verbele a fi sau a vrea nu au putut fi conjugate, 14% din elevi nu știu să scrie corect forma cerută. Doar 40% din elevi știu să identifice corect verbele, iar 58% din elevi au probleme de scriere și punctuație, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.