Prima pagină » National » Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpean: „Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpean:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpean: „Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic”

10 sept. 2021, 18:15,
BZI.ro, în National

Sorin Cîmpean, ministrul Educației, a declarat că noul an școlar va începe de la 13 septembrie pe premisa că este necesară păstrarea școlilor deschide.

„Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic în cele mai bune condiţii posibile. Începem noul an şcolar de la premisa că este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil. Trebuie să ne îndreptăm spre o normalitate în care elevii să beneficieze de activităţi didactice echitabile, în care diferenţele de acces să fie reduse la minimum. Elevii vor fi prezenţi în şcoli, aşa cum sunt obişnuiţi să facă şcoală şi aşa cum ştim că este benefic atât din punct de vedere al dezvoltării coerente a competenţelor, cât şi al sănătăţii psiho-emoţionale a acestora şi doar în situaţii excepţionale, când sănătatea lor sau a celor din jur este în pericol, vor rămâne acasă, pentru învăţare online”, a afirmat ministrul.

Conform declarațiilor acestuia, este necesar ca elevilor să li se creeze un „cadru sigur” în care să fie respectate măsurile de protecție. În felul acesta transmiterea noului coronavirus va fi redusă.

„De asemenea, este esenţial să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur şi că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecţie, aşa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Principalele măsuri prevăzute pentru anul şcolar 2021 – 2022

Sorin Cîmpeanu a enumerat principalele măsuri prevăzute pentru anul şcolar 2021 – 2022:

  •  Festivităţile de deschidere a anului școlar vor fi organizate doar în exterior. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie. De asemenea aceste festivități vor avea o durată de maximum 90 de minute.
  • Măsurile de protecție sanitară vor fi respectate cu strictețe în toate situațiile în care se va preda cu prezență fizică. Cu excepția antepreşcolarilor şi preşcolarilor toate persoanele implicate în procesul educațional vor fi obligate să poarte măști de protecție, se va păstra distanța fizică în clase între elevi și profesori, spațiile de lucru vor fi dezinfectate și aerisite în mod regulat.
  • În cazul în care rata cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate va fi mai mică de 2/1.000 orele de educație fizică și toate activitățile sportive se pot desfășura în spații interioare/sălile de sport. Dacă această rată va fi depășită, orele de educație fizică se vor desfășura doar în spații deschise. Și în acest caz nu există obligativitatea purtării măștii.
  •  Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este de maximum 6/1.000 de locuitori, toţi antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii vor merge fizic la scoală. După depăşirea acestui prag, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii, toţi elevii vor participa la cursuri, în sistem online, cu excepţia antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, care vor continua să participe la cursuri cu prezenţă fizică, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
  •  La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei nu sunt permise activităţile cu prezenţă fizică pentru antepreşcolari, preşcolari şi elevi în unităţile de învăţământ, iar activitatea didactică pentru preşcolari şi elevi se desfăşoară exclusiv online.
  •  Indiferent de scenariul în care se află localitatea, activităţile de terapie cu prezenţă fizică sunt permise pentru toţi elevii cu cerinţe educaţionale speciale din şcolile speciale şi şcolile de masă, având în vedere că acest tip de activităţi sunt esenţiale pentru supravieţuirea şi echilibrul emoţional al acestor elevi.

„De luni îi aşteptăm pe elevi la şcoală, în siguranţă! Vă asigur că atât timp cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic, în cele mai bune condiţii posibile”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *