Prima pagină » Actualitate » Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că testarea în şcolile din România se reia
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că testarea în şcolile din România se reia

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că testarea în şcolile din România se reia

13 dec. 2021, 09:02,
în Actualitate

Scandalul testării în şcoli pare să se termine după ce Sorin Cîmpeanu a anunţat că se reia procedura asupra căruia au planat mai multe controverse. Așadar, ministrul Educației a anunţat faptul că în cursul nopţii au fost livrate, în depozitul DSU peste 2 milioane de teste de salivă pentru a acoperi necesarul.

În această dimineaţă, testele au fos descărcate în fața IȘJ-urilor din România şi urmează să ajungă tot astăzi în unităţile de învăţământ pentru a fi date către elevi.

 

Testele pentru elevi au ajuns în depozitul DSU

Conform datelor existente la această perioadă, testele pe bază de salivă pentru elevi au ajuns în depozitul DSU iar în această dimineaţă au fost descărcate la IȘJ-urile din țară. Ministrul Educaţiei a anunţat faptul că, din cauza întârzierii, în această săptămână elevii vor fi testaţi în ziua de marţi şi de vineri în loc de luni și joi.

Testele care vor fi distribuite astăzi către Inspectoratele Școlare nu ajung însă decât pentru prima zi de testare, pentru joi fiind necesare alte 3 milioane și jumătate de teste. Săptămâna trecută au fost folosite 6,5 milioane de teste de salivă. Dintre acestea 150 au avut rezultat pozitiv, însă doar 25% din ele au fost confirmate prin test RT-PCR.

Sunt probleme cu livrarea testelor de salivă în şcolile din România

În urmă cu doar câteva zile oficialii români au anunţat faptul că sunt probleme cu livrarea testelor de salivă în şcolile din România. Într-o declaraţie de presă, Raed Arafat a transmis faptul că testele vor ajunge în săptămâna 20-24 decembrie în România:

Am avut unul cu 2.400.000, nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu 3 milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit. Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie.

După care mai avem încă cineva cu 3 milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: 1 milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a mai spus Raed Arafat.

Cum se face un test cu salivă

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au realizat o serie de materiale video, care vor fi distribuite în toate unitățile de învățământ din România.

În aceste clipuri video, cei doi miniștrii arată, în mod practic, cum se administrează un test de salivă, dar și cum se asamblează un kit complet pentru efectuarea unui test pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

”Materialul suport video are trei componente: în primul rând, doctorul Rafila face o demonstrație cu utilizarea acestor teste; al doilea punct, este modalitatea în care se asamblează aceste componente (…) în câteva secunde; în al treilea rând, este un material în care un profesor care nu are cunoștințe medicale administrează acest test unui copil de 10 ani”, a explicat ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

 

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024