Prima pagină » Actualitate » Ministrul Educaţiei şi Cercetării a anunţat o premieră în România. Sorin Mihai Cîmpeanu, despre bursele şcolare plătite din bugetul de stat
Ministrul Educaţiei şi Cercetării a anunţat o premieră în România. Sorin Mihai Cîmpeanu, despre bursele şcolare plătite din bugetul de stat

Ministrul Educaţiei şi Cercetării a anunţat o premieră în România. Sorin Mihai Cîmpeanu, despre bursele şcolare plătite din bugetul de stat

05 apr. 2021, 12:45,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministerul Educației şi Cercetării a anunțat astăzi, 5 aprilie 2021, faptul că în acest an a fost alocată suma de 536 de milioane de lei pentru plata burselor școlare. În premieră, acestea sunt alocate și elevilor din învățământul preuniversitar. În altă ordine de idei, bursele nu pot fi mai mici de 100 de lei.

Sorin Mihai Câmpeanu a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. Astfel, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate nu mai puţin de 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul precedent de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare, spun reprezentanții ministerului.

Bursele nu pot fi mai mici de 100 lei

Mai mult decât atât, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei, care poate fi majorată de autoritățile locale din bugetele proprii.

Banii sunt repartizați deja în teritoriu, iar unitățile de învățământ trebuie să parcurgă o serie de proceduri.

„Având în vedere că administrațiile județene ale finanțelor publice au inițiat deja procesul de repartizare a acestor sume către autoritățile locale, unitățile de învățământ au obligația să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare pentru ca elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate. De asemenea, ne exprimăm convingerea că toate consiliile locale vor respecta prevederile HG 1.064/2020 și vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toate tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social)”, scrie în comunicatul Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu, despre testele rapide pentru detectarea virusului Covid-19, în școli

Ministrul Educaţiei și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat ieri, 4 aprilie 2021, faptul că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”. De asemenea, oficialul a menționat cauzele acestui insucces, lipsa personalului medical pentru administrarea testelor antigen rapide, dar și că testele sunt considerate de părinți ca fiind traumatizante pentru copiii lor.

„Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`