Miercuri seară, 27 ianuarie 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit la B1 Tv despre focarul cu noua tulpină de COVID-19 de la Școala nr. 28 din Capitală.
”Îți face frică. E frica de necunoscut, frica firească, frica de un focar, dar este un focar. Cu toții sperăm ca Direcțiile de Sănătate Publică și cei care au în atribuție acest lucru să ia toate măsurile necesare pentru a limita maximum posibil multiplicarea acestui focar. Este îngrijorător, ne punem și semne de întrebare cu privire la respectarea regulilor. Știm că a plecat de la o persoană care era îngrijitor, apoi directorul și directorul adjunct, apoi alți angajați.
Deci, este un lucru care ne îngrijorează, care face parte din categoria elementelor principale din discuția de pe 2 februarie”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Un focar cu noua tulpină de COVID-19 a izbucnit la o școală din București. După ce nouă contacți ai angajatului de la Școala nr. 28 din București au fost confirmați pozitiv, încă 7 persoane au fost testate pozitiv la COVID-19.
Astfel, Direcția de Sănătate Publică a luat o serie de măsuri drastice. Se așteaptă secvențierea probelor pentru a vedea dacă în cazul acestor pacienți este vorba despre noua tulpină. 11 persoane au fost testate pentru COVID-19, din care 7 teste au avut rezultat pozitiv.
Noua tulpină a coronavirusului a suferit 17 mutaţii
Noua tulpină care este mult mai contagioasă şi are 17 mutaţii a fost descoperită în Anglia şi s-a răspândit cu rapiditate în Londra. Conform specialistului în boli infecţioase William Haseltine, citat de CNN, nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 este cunoscută sub numele de B.1.1.7.
”Una dintre mutaţii, spre exemplu, N501Y, face că proteina „cu ţepi” a virusului să se ataşeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutaţie explică cel mai probabil de ce nouă variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei”, a spus William Haseltine.
Noua tulpină se transmite prin expulzarea picăturilor de salivă, în momentul în care o persoană infectată tuşeşte, strănuta sau vorbeşte şi atingerea unor suprafeţe contaminate cu picături.
Primul caz de infectare cu noua tulpina Covid-19 din țară
Femeia depistată cu noua varianta a virusului Covid-19 a fost testată cu două săptămâni în urmă, dar confirmarea cu infectarea cu noua tulpină a venit după aproximativ 5 zile. Aceasta a declarat că nu a fost plecată în Marea Britanie și nici nu a intrat în contact cu foarte multă lume.
Patru din cei șase membri ai familiei sale au fost pozitivați și doar în cazul ei analiza a scos la iveală tulpină nouă de COVID-19, care face haos în Marea Britanie.
Pacienta care ar fi contractat această nouă tulpina precizează faptul că nu i s-ar fi dovedit cu documente că este infectată cu această nouă variantă.
”Nu mi s-a dovedit în acte, doar mi s-a confirmat. M-au sunat de la Matei Balș și mi-au spus că sunt purtătoare de tulpină nouă. Noi ne mai duceam la Matei Balș, de fiecare dată când aveam o problemă. Și am fost acolo special pentru testare, pentru că cea mică avea simptome gastrointestinale și tușea. După testarea de acolo au trecut 3 zile. Și după 3 zile mi-au spus că au văzut modificări. Dar copila nu are tulpină, nici nu știu ce să zic.. Are coronavirus, dar nu are noua tulpină, chiar dacă o alăptez, pentru că are doar 10 luni”, spune femeia.