Prima pagină » Actualitate » Ministrul Educației anunță modificări de la începerea noului an școlar. Ce se întâmplă cu catalogul
Ministrul Educației anunță modificări de la începerea noului an școlar. Ce se întâmplă cu catalogul

Ministrul Educației anunță modificări de la începerea noului an școlar. Ce se întâmplă cu catalogul

02 sept. 2020, 09:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță modificări de la începerea noului an școlar. Monica Anisie susține că profesorii ar trebui să folosească agende personale pentru a nota elevii și să treacă în catalog notele și absențele la sfârșitul orelor.

„După ce își încheie profesorul activitatea didactică, după cele 2-3 ore pe care le are la diferite clase, poate fi completat și catalogul. Cadrul didactic oate merge în cancelarie și poate să treacă notele sau absențele elevilor din ziua respectivă”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul Educației anunță modificări de la începerea noului an școlar: Catalogul electronic

Ministrul Educației vorbește și despre o altă variant, care ar presupune utilizarea catalogului electronic.

„De asemenea, fiindcă în această perioadă a suspendării cursurilor, am experimentat și condica electronică și catalogul electronic, în felul acesta, profesorii – și școala, de fapt, ar putea să realizeze un catalog electronic sau o condică electronică și acolo profesorul să treacă toate aceste aspecte”, a precizat Monica Anisie.

Pauză de cinci minute, ora de curs de 55 de minute

Monica Anisie a vorbit ș idespre modul în care se vor desfășura orele de curs. Astfel, ora de curs va avea 55 de minute, iar pauza va fi de doar cinci minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10-15 minute.

Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare.

„Vor fi câte două pauze pe oră, astfel încât copiii să poată ajunge la toaletă fără să se aglomereze. Orarul nu va mai cuprinde, la gimnaziu și liceu, decât 2-3 materii, predate intensiv, urmate de alte 2-3 materii“, a mențioant Monica Anisie.

Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare;

Cursuri online, la cererea părinților

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat că părinţii copiilor suferă de boli care ar putea fi agravate de COVID-19 sau a căror persoane cu care locuiesc suferă de astfel de boli pot cere ca elevii să participe la cursuri.

„Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un a anumit risc la îmbolnăvireb să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie”, a declarat Monica Anisie.

Pentru şcoala online nu pot opta alți părinți decât cei menționați, însă Monica Anisie a mențioant că, în acest moment, normele nu prevăd această posibilitate.

„Acum, în conformitate cu normele pe care le-am aprobat, nu are această posibilitate pentru a opta decât, repet, fie dacă este copilul bolnav şi va fi expus riscului la îmbolnăvire sau dacă în familie există o persoană care s-a putea afla sub riscul accentuării îmbolnăvirii”, a adăugat Anisie. Ministrul a precizat că cei mai mulţi dintre elevi au deja certificate emise de medicul de familie privind faptul că suferă sau nu de boli cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *