Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, face declarații în acest moment cu privire la noul an școlar 2021-2022, în România. Oficialul a transmis că trebuie să ne adaptăm conditiilor impuse în contextul actual. De asemenea, autoritățile vor discuta “pe parcursul zilei de astăzi” ipoteza eliminării pragului de 6 la mie până la care se închideau până acum școlile, a anunțat oficial ministrul Educației.
“Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar (…) care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim cei din educație, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și scolile deschise până la apariția unor cazuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu în această dimineață, în cadrul unei conferințe susținute la Ministerul Educației, alături de UNICEF și Valeriu Gheorghiță.
Sorin Mihai Cîmpeanu, despre pragul de 6 la mie
Pragul de infectări de 6 la mie până la care puteau funcționa fizic unitățile de învățământ va fi eliminat, potrivit unor surse guvernamentale citate de edupedu.ro.
“Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor. La acest moment, regula e clară: în localitățile în care se depășește la nivelul zilei de vineri pragul de infectări de 6 la mie, școlile ar urma sa treaca in online, cu exceptia scolilor speciale, a creselor si gradintelor care funcționează”, a anunțat Cîmpeanu.
Ministrul Educației a ținut să precizeze faptul că până vineri, 1 octombrie 2021, va trebui să anunțe dacă vor putea să mențină școlile deschise, pe modelul grădinițelor, până la apariția unor cazuri de infectare.
„La acest moment, regulă e clară: în localitățile în care se depășește la nivelul zilei de vineri pragul de infectări de 6 la mie, școlile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, a creşelor şi gradintelor care funcționează. Sunt convins că toți cei îndreptăţiţi să se propunțe vor căuta acel numitor comun din perspectiva copilului. Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar – pentru că vineri e ziua în care se decide scenariul de funcționare a școlilor – care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleaşi reguli sau dacă, aşa cum ne dorim cei din educaţie, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea să menţinem, pe modelul grădiniţelor şi şcolile deschise până la apariţia unor cazuri”, a transmis ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu: „Va trebui să ne obișnuim cu astfel de condiții”
„Este nevoie de o informare corectă, verificabilă și cu suport științific [cu privire la vaccinare]. Luând cele mai bune decizii privind vacccinarea, vom putea păstra școlile deschise astfel încât pierderile în plan educaţional şi socio-emotional să fie cât mai mici cu putinţă. Va trebui să facem acest lucru, pentru că doar vaccinandu-ne putem pune punct acestei pandemii. Va trebui să ne obişnuim cu altfel de condiţii, va trebui să punem în balanţa raportul risc gestionabil vs beneficii sau pierderi şi să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea. Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuţii cu toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe. Mai exact este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor.