Prima pagină » Actualitate » Ministrul Eduard Novak s-a calificat în finala probei de urmărire individuală 4.000 m la Jocurile Paralimpice

Ministrul Eduard Novak s-a calificat în finala probei de urmărire individuală 4.000 m la Jocurile Paralimpice

27 aug. 2021, 10:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului, s-a calificat în finală. Oficialul are şansa de a obţine încă o medalie de aur la Jocurile Paralimpice 2021, după cea din anul 2012, el calificându-se, vineri, 27 august 2021, în finala probei de urmărire individuală 4.000 m din cadrul concursului de ciclism de la Tokyo.

“Azi alerg pentru aur! M-am calificat deja în finala cursei de urmărire individuală 4000 m şi mă voi confrunta cu principalul meu rival în această probă, Jozef Metelka. Rezultatul confruntării noastre de astăzi va fi decis şi de şansă”, a notat Novak pe Facebook.

De precizat faptul că la judo, la categoria -60 kg, Alex Bologa a trecut de japonezul Takaaki Hirai şi apoi a fost învins de azerul Vugar Shirinli, în semifinale. Pentru bronz, românul va lupta cu Sherzod Namozov, din Uzbekistan.

România a cucerit în aceste momente patru medalii la Jocurile Paralimpice, dintre care trei au fost obţinute de Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului şi, pentru moment, singurul campion paralimpic al României: aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint, în 2008, la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi la Londra, în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4), precum şi o medalie de bronz câştigată de Alex Bologa, în 2016, la Rio de Janeiro (judo nevăzători – cat. 60 kg).

Delegația României, compusă din 15 persoane

Oficialul Comitetului Naţional Paralimpic speră ca trei dintre sportivii români să reuşească să urce pe podium la competiţia din Japonia.

„Sper ca sportivii noştri să aducă medalii acasă şi să fim bine din punctul ăsta de vedere. Îl avem pe Alex Bologa, la judo nevăzător, este singurul din ţară care practică acest sport şi care de mai bine de doi ani şi jumătate este numărul 1 mondial şi avem şanse cred eu să obţinem medalii. La atletism, la fel, apoi domnul ministru Novak sperăm să obţină medalii la velodrom sau şosea. E foarte greu să vorbim despre un număr de medalii ca obiectiv la aceste Jocuri Paralimpice, pentru că nu ne dorim să punem presiune pe sportivii pe care ne bazăm.

În mod sigur aşteptăm o medalie de la Alex Bologa, din partea lui Eduard Novak, pentru că are deja istorie în zona asta. La atletism sperăm ca Tabita Vulturar să fac o figură frumoasă, alergând foarte bine la 100 de m, Octavian Tucaliuc, la aruncarea suliţei… Depinde foarte mult de ziua în care vor concura, de cum se simt. Nu aş putea spune un pronostic clar, dar din şapte sportivi pe care îi avem, eu sper să ne ducem pe podium cel puţin cu trei”, a mai spus Ciprian Anton.

Delegaţia României este compusă din 15 persoane, regulile impuse de organizatori interzicând prezenţa unei echipe medicale sau însoţitori pentru sportivii paralimpici.

„Delegaţia cuprinde 15 persoane, 7 sportivi şi restul staff, antrenor, mecanic şi sparring partner, în cazul lui Alex Bologa, care este sportiv nevăzător, va avea nevoie şi de antrenor şi de sparring partner, asta pentru că îi permite categoria în care el concurează. Restricţiile sunt foarte mari, nu avem voie cu însoţitori, staff medical, toate sunt stabilite în funcţie de numărul de sportivi calificaţi”, a completat Ciprian Anton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`