Prima pagină » Actualitate » Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor la 1 iulie: „Dacă se mențin lucrurile așa, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății“
Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor la 1 iulie: „Dacă se mențin lucrurile așa, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății“

Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor la 1 iulie: „Dacă se mențin lucrurile așa, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății“

24 iun. 2020, 09:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor la 1 iulie. Virgil Popescu a spus că la finalul acestei săptămâni se va lua decizia redeschiderii restaurantelor, însă acest lucru nu va fi posibil „dacă se mențin lucrurile astea”, făcând referire la numărul de cazuri noi de coronavirus. „Trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile”, a precizat el.

„1 iulie este o dată la care ne uităm, dar este o dată la care n-am ajuns încă acolo și trebuie să treacă și de această evaluare din această săptămână. Nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută, cazurile s-au înmulțit, au trecut de 300. Astăzi a fost o primă zi în care au scăzut, sunt sub 300. Așteptăm evaluarea de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Ministerul Sănătății și vom lua o decizie în funcție de evaluare”, a spus Virgil Popescu.

„Nu pot să promit absolut nimic. Trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile ca să putem să ne menținem într-un ritm de relaxare al măsurilor”, a completat ministrul Economiei.

„Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă și nu vrem să avem un val doi mai devreme decât sfârșitul anului, dacă va fi acest val doi. Adică nu vrem să avem un val doi auto creat de către noi, prin faptul că nu respectăm regulile. Fac un apel la români să respecte regulile, pentru că respectând regulile automat relaxarea va continua și vom avea și restaurante deschise, și spectacole și cinematografe”, a mai spus el.

Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor la 1 iulie: Nu s-au respectat regulile după relaxare

Virgil Popescu a adăugat că nu s-a văzut o respectare a regulilor după ultimele măsuri de relaxare: „Românii au simțit nevoia de o activitate debordantă, încâlcând regulile. Cred că e momentul să ne liniștim un pic, să respectăm regulile, ca să putem să mergem și mai departea cu relaxarea”.

„Dacă se mențin lucrurile astea, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății pentru a avea o nouă relaxare a măsurilor, ci vom mai aștepta, probabil două săptămâni, să vedem ce se întâmplă”, a subliniat el.

Ministrul a precizat că situația va fi mai clară pentru a se putea lua o decizie la sfârșitul acestei săptămâni.

Cum vede situația președintele ANSVSA

Deschiderea restaurantelor în interior şi a piscinelor acoperite la 1 iulie depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional, iar decizia aparţine Grupului de suport tehnic constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, susţine preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Astăzi putem spune că suntem în stare de alertă şi condiţiile impuse operatorilor economici din sectorul alimentar şi unităţilor de alimentaţie publică sunt cele publicate într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, ANSVSA şi Ministerului Economiei. Ce se va întâmpla după 1 iulie? Nu putem spune cu precizie că la 1 iulie vor fi deschise restaurantele în interior. Asta pentru că depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional. Pot să vă spun doar că am avut atât în perioada de urgenţă, cât şi în cea de alertă, patru tipuri de activităţi care au fost permise unităţilor de alimentaţie publică, respectiv cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la domiciliu şi „take-away”. Aceste activităţi au fost permise în cadrul unităţilor de alimentaţie publică“, spune Robert Chioveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *