Prima pagină » Actualitate » Ministrul de Interne, Lucian Bode, întainte de şedinţa crucială şi votul Consiliului JAI: „Interesul României e mai presus de orice”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, întainte de şedinţa crucială şi votul Consiliului JAI: „Interesul României e mai presus de orice”

08 dec. 2022, 09:59,
în Actualitate

Joi dimineaţă, 8 decembrie 2022, înaintea participării la Consiliul JAI, unde va avea loc ședința crucială, ministrul de Interne al României, Lucian Bode a declarat că mandatul său este să solicite dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Astăzi are loc reuniunea miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI). Primul punct de pe agenda discuţiilor este extinderea spaţiului Schengen şi votul pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, declaraţie intainte de şedinţa crucială şi votul Consiliului JAI

Potrivit ministrului de Interne, se va accepta orice compromis care va fi în interesul României va fi acceptat.

„Intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună a României și Bulgariei. În funcție de opțiunea fiecărui stat membru, prin miniștrii de Interne, lucrurile pot evolua într-o direcție sau altă. Mandatul meu e să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot azi”; a subliniat ministrul de Interne.

Totodată, potrivit acestuia, România este pregătită să intre în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, după cum prevede decizia.

„În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicare frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a mai menţionat că deşi România a pornit pe acest drum cu Bulgaria, „interesul României e mai presus de orice”.

„Am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem în parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate. Ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice. România trebuie să fie membră a Spațului Schengen din 2023. Orice compromis în interesul României îl vom accepta. Să vedem cum vor evolua lucrurile, ce propuneri vor veni. Mandatul României e ferm”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Ieri, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat că votul privind aderarea României la Schengen este pe agenda JAI.

„O veste bună: votul privind aderarea României la spațiul Schengen este pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine. În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen. Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine. Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria. Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pe Facebook.

Declaraţii în acest sens au fost făcute şi de premierul României, Nicolae Ciuca, care a subliniat că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării României.

„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România”, a declarat Nicolae Ciucă, la Guvern.

Deocamdată, Austria rămâne singura ţară care îşi menţine opoziţia faţă de aderarea României la Schengen. Astăzi, 8 decembrie are loc votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Rămâne de văzut care va fi decizia finală după şedinţa crucială şi votul Consiliului JAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *