Prima pagină » Actualitate » Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, vrea taxă pe lux și pe bacșiș
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, vrea taxă pe lux și pe bacșiș

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, vrea taxă pe lux și pe bacșiș

10 feb. 2022, 17:25,
BZI.ro, în Actualitate

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu vrea introducerea de noi taxe pentru români. Taxa pe lux şi pe bacşiş ar fi una dintre ele.

În schimb, președintele PNL, Florin Cîțu critică această intenţie, spunând ca el nu îşi doreşte o reîntoarcere în vremea comunismului, fiind de părere că „proprietatea privată e sfântă”.

Ministrul de Finanţe, taxă pe lux şi pe bacşiş

Social-democrații și liberalii au găsit un motiv nou de dispută: taxa pe lux şi pe bacşiş. Explicând ce presupune de fapt, taxa pe lux, Adrian Câciu a precizat că este strict pentru persoanele ce deţin mai multe autoturisme sau proprietăţi, acestea urmând să achite o taxă comunităţii.

„În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape , Capitala ar câștiga 16 miliarde lei. Eu aș propune de la a treia ca să nu sperii că de la a doua”, spune ministrul Adrian Câciu.

În ceea ce priveşte impozitul pe bacșiș, ministrul de Finante sustine ca o astfel de iniţiativa vine din partea grupului HoReCa.

„Există o astfel de solicitare din partea Horeca. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare. Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Analiza poate fi făcută mai rapid decât să stăm până la 1 iulie, de exemplu”, a precizat acesta.

Când a făcut declarația, ministrul Adrian Câciu a mentionat că unele persoane vor considera că măsurile propuse de el ar însemna descurajarea performanței. Însă, el este de părere că nu poate fi vorba despre acest lucru, ci doar că este vorba despre a face o zonă de clasă de mijloc – Câciu recunoaște că un salariu mic înseamnă tot ce este sub 3.000 de lei net – și că măsura trebuie să fie citită în corelație cu scăderea taxării muncii.

Ministrul de Finanţe nu consideră că este corect ca toată lumea să plătească aceleași taxe, în contextul în care angajații cu salarii mici simt în mod diferit efectul.

Florin Cîțu: „Oamenii care muncesc, nu trebuie penalizați pentru că au avut succes în viață”

În replică, liderul PNL critică propunerile lui Adrian Câciu privind taxa pe lux şi bacşiş, și le compară cu măsurile de pe vremea comunismului.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când asta era – mașină, o familie, și atunci greu, stăteai cinci ani de zile să îți iei o mașină. Cam așa suna și asta, pentru PNL. Și spun asta ca o linie roșie: proprietatea privată e sfântă” a declarat liderul liberalilor.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a criticat propunerea social-democratului și a precizat că îi aduce aminte perioada comunismului din România. Acesta este de părere că munca, cât şi succesul cetăţeanului trebuie încurajat, nu penalizat. Astfel, cei din PNL nu sunt de acord cu taxa propusă de ministrul de Finanţe.

„Oamenii care muncesc, care au venituri, care au plătit taxe, impozite, nu trebuie penalizați pentru că au avut succes în viață. Trebuie încurajați. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri, mi se pare aberanta o astfel de declarație, o familie o mașină, imediat mi-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism. Atât timp cât PNL este în acest compromis la guvernare, NU se va întâmpla aceste lucru”, a mai adăugat Florin Cîțu.

Declarația conform căreia ministrul de Finanţe doreşte introducerea unei taxe pe lux, respectiv pe bacşiş, a iscat un nou scandal în coaliție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *