Prima pagină » Actualitate » Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, întâlnire cheie cu ministrul ungar Szijjártó Péter – LIVE VIDEO/ UPDATE
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, întâlnire cheie cu ministrul ungar Szijjártó Péter - LIVE VIDEO/ UPDATE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, întâlnire cheie cu ministrul ungar Szijjártó Péter – LIVE VIDEO/ UPDATE

26 mai 2020, 11:25,
în Actualitate

În condițiile în care în 4 iunie este Ziua Tratatului de la Trianon, nemulțumitoare pentru Ungaria – știm că recent Viktor Orban a postat harta Ungariei cu granițele dinainte de Trianon- partea ungară încearcă șicanări în România.

Szijjártó Péter, ministrul de Externe ungar, a vrut să vină în România, sărind peste Ministerul de Externe din țara noastră. În același timp, s-au făcut tot felul de gesturi neprietenoase față de România, neconforme cu dreptul internațional, cu scop de demonstrație în fața electoratului din Ungaria, au fost mai multe ”șicanări” cu scopul unei reacții, dar la care Guvernul României n-a reacționat.

În acest joc, a fost introdus chiar și Chișinăul.

În condițiile în care Szijjártó Péter voia să se ducă direct în Alba Iulia, ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a insistat să se prezinte întâi la MAE. La ora 10:00, a ajuns ministrul de Externe din țara vecină la MAE, la insistența părții române. Este posibil că ministrul român să-l avertizeze pe omologul bulgar să nu încerce escaladarea conflictului verbal.

UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit marţi, 26 mai, la Bucureşti, pe omologul ungar, Péter Szijjártó. Cei doi au stabilit să se renunţe la declaraţii provocatoare pe tema Tratatului de la Trianon şi să se revină la o relaţie normală de parteneriat strategic, după o perioadă tensionată, generată de declaraţiile oficialilor ungari, dar şi de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

„România este profund interesată să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării. Este nevoie să aducem în relaţia bilaterală climatul de încredere şi respect reciproc. Am făcut şi facem apel la reţinere, la discernământ. Un prim semnal al părţii ungare al dorinţei de a adopta o atitudine constructivă în ţara noastră este ca în perioada imediat următoare, aşa cum mi-a spus direct, sincer, domnul ministru, oficialii din Ungaria prezenţi pe teritoriul României să nu facă declaraţii publice contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, în aşa fel încât să respectăm spiritul acestui partenerial, al tratatului politic de bază şi manifestând în acelaşi timp respect pentru ordinea constituţională din România. Orice tip de astfel de declaraţii în contextul acestei perioade care marchează până la 4 iunie aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon va duce la deteriorarea relaţiei bilaterale şi noi nu ne dorim acest lucru.

Am discutat şi despre semnificaţia acestui moment de pe 4 iunie. Pentru România, Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfinţirea juridică la nivelul relaţiilor internaţionale a actului primordial de mare importanţă de la 1 decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeerminare al naţiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referinţă al creării statului naţional unitar modern. Nu contestăm dreptul suveran al Ungariei de a stabili modalităţi de a sărbători sau a comemora evenimente istorice semnificative pentru statul şi poporul ungar, doar că pentru noi acest moment are o altă semnificaţie. Prin urmare, interpretarea diferită a faptelor istorice este posibilă, dar este necesar să depăşim această confruntare generată de interpretarea diferită, să privim spre viitor, în spriritului secolului XXI”, a declarat Aurescu.

Ministrul a precizat că s-a discutat şi despre tranzitul muncitorilor români prin Ungaria. „Acutala criză a arătat că putem să cooperăm în faţa provocărilor comune pe care le-am avut fiecare dintre statele noastre. Doresc să transmit aprecierea noastră statului ungar, în special domnului ministru, pentru crearea acestui coridor de trazit pentru muncitorii români transfrontalieri”, a mai precizat Aurescu.

UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat marți, într-o conferință de presă la sediul MAE, că se așteaptă ca relația cu România să fie construită pe înțelegere. „E mai bine să fim în relații bune decât rele”, a subliniat Szijjarto, dând exemplul relațiilor cu Slovenia și Croația.

„Colaborarea cu România să fie construită pe înțelegere. E mai bine să fim în relații bune decât rele. E în interesul celor peste 1,5 milioane de maghiari din Transilvania. Un exemplu sunt relațiile cu Slovenia și Croația. Să căutăm ceea ce ne leagă, respectiv comunitățile maghiare de aici și comunitatea română din Ungaria și acestea pot fi o legătură. Colegii din România să privească maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română”, a declarat ministrul ungar de Externe.

Înaintea sosirii la București, șeful diplomației de la Budapesta a avut o postare pe Facebook în care recunoaște că relația bilaterală nu a fost marcată în ultimele săptămâni de un respect reciproc, dar transmite că Ungaria se străduiește să aibă o relație bună cu vecinii.

Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Peter Szijjarto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 noiembrie 2024
12 noiembrie 2024