Prima pagină » International » Ministrul de Externe al Ungariei: „Ucraina pune în pericol securitatea naţională iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în această privinţă”
Ministrul de Externe al Ungariei:

Ministrul de Externe al Ungariei: „Ucraina pune în pericol securitatea naţională iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în această privinţă”

30 aug. 2024, 17:40, 2 ,
în International

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a criticat dur Ucraina și Uniunea Europeană într-o conferință de presă susținută joi, 29 august, la Bruxelles. Szijjarto a acuzat Ucraina că periclitează securitatea națională a Ungariei și Slovaciei prin blocarea tranzitului de țiței al companiei rusești Lukoil, subliniind că acest gest afectează în mod direct aprovizionarea energetică a celor două țări.

În plus, el a declarat că Uniunea Europeană nu a luat nicio măsură pentru a soluționa această problemă, ceea ce, în opinia sa, reflectă lipsa unei evaluări realiste a situației din partea Bruxelles-ului.

„Ucraina pune în pericol securitatea naţională a Ungariei şi Slovaciei prin blocarea tranzitului de ţiţei al companiei ruseşti Lukoil, iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în această privinţă. Evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire în Uniunea Europeană, unde psihoza războiului e în toi şi va continua, după toate probabilităţile, şi în lunile următoare. Iar Josep Borrell,  a pierdut complet controlul şi a făcut propuneri extrem de periculoase şi nerezonabile chiar şi în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu”, a spus Peter Szijjarto.

Ministrul Szijjarto, atacuri dure la adresa UE și a lui Borrell

Potrivit lui Szijjarto, această situație evidențiază două scenarii posibile: fie Uniunea Europeană este prea slabă pentru a proteja securitatea energetică a propriilor state membre, fie aceasta a orchestrat în mod deliberat această criză, dirijând Kievul să acționeze în detrimentul Ungariei și Slovaciei. În plus, el a remarcat că atât Ungaria, cât și Slovacia și-au exprimat dezamăgirea față de inacțiunea Comisiei Europene, în condițiile în care aceste două țări contribuie semnificativ la securitatea energetică a Ucrainei.

Szijjarto a mai afirmat că, deși aprovizionarea energetică a Ungariei este asigurată pe termen scurt și mediu prin măsuri temporare, este esențială găsirea unei soluții pe termen lung. El a anunțat că Ungaria va continua negocierile în acest sens, în speranța că se vor semna curând acorduri care să garanteze securitatea energetică a țării.

În ceea ce privește poziția Uniunii Europene față de războiul din Ucraina, Szijjarto a criticat psihoza războiului care, în opinia sa, domină Bruxelles-ul și care, după toate probabilitățile, va persista și în lunile următoare. El a reproșat majorității statelor membre că susțin extinderea teritorială a Ucrainei și folosirea armelor furnizate de Occident împotriva Rusiei, considerând că aceste acțiuni escaladează conflictul.

În contextul acestor tensiuni, Peter Szijjarto s-a deplasat vineri la Sankt Petersburg, unde, conform postărilor sale pe Facebook, urma să discute despre securitatea națională a Ungariei, fără a preciza însă cu cine va purta aceste discuții. Această vizită survine la scurt timp după ce premierul Viktor Orban a fost criticat de liderii europeni pentru întâlnirile sale recente cu oficiali ruși la Moscova.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024