Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ministrul de Externe al Ucrainei cere UE să accelereze livrările de muniție, după ce a criticat ritmul lent
Ministrul de Externe al Ucrainei cere UE să accelereze livrările de muniție, după ce a criticat ritmul lent

Ministrul de Externe al Ucrainei cere UE să accelereze livrările de muniție, după ce a criticat ritmul lent

24 apr. 2023, 23:59,
în Razboi în Ucraina

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, i-a implorat luni pe miniştrii de externe ai UE să acţioneze mai repede la promisiunile lor de a aproviziona Kievul cu muniţie. Dar pledoaria lui a venit în timp ce oficialilor li s-au oferit noi detalii care arată că UE mai are încă un drum lung de parcurs pentru a-și îndeplini angajamentele înalte.

Potrivit mai multor diplomați, Kuleba – care s-a adresat la o reuniune a miniștrilor de externe la Luxemburg prin intermediul unei legături video – a criticat ritmul lent al UE în livrarea de muniție și rachete, ca parte a unui plan de furnizare a 1 milion de obuze în următoarele 12 luni, ca Ucraina luptă împotriva invaziei Rusiei.

„Ucraina are nevoie cu disperare de muniție pentru a rezista atacurilor rusești”

Planul a fost deja aprobat de liderii UE, dar, în ceea ce privește detaliile tehnice, a fost doar parțial agreat de statele membre, care încă discută despre așa-numita cale a doua a schemei, care presupune achiziționarea în comun de muniție.

Momentul disputei este unul legal cu privire la scutiri pentru companiile cu sediul în afara UE în lanțul de aprovizionare al companiilor de apărare implicate în plan, dar în fundal rămân și îndoieli cu privire la faptul că industria de apărare din UE poate livra cu adevărat toate aceste obuze.

Kuleba „a repetat luni că Ucraina are nevoie cu disperare de muniție pentru a rezista atacurilor rusești și, de asemenea, pentru a organiza contraatacul”, a declarat Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, care a prezentat planul de muniție, pentru POLITICO. „Și muniția este crucială.”

Problema nu este doar viteza UE în livrarea muniției, ci și cantitatea. Planul este finanțat de Fondul european pentru pace, care rambursează parțial statelor membre muniția și rachete. Acești bani, meniți să ajute la furnizarea rapidă de muniție, provin din așa-numita pistă 1 a planului – în valoare totală de 1 miliard de euro – care a fost deja agreată pe deplin. Josep Borrell, vorbind luni cu jurnaliştii, a declarat că „am primit cereri de rambursare a sumei de 600 de milioane de euro”.

Borrell a încercat să ofere asigurări cu privire la viteza procesului decizional al UE

Cu toate acestea, potrivit a trei diplomați, nu tot materialul pentru care statele membre doresc rambursare a fost de fapt livrat. Din cele 600 de milioane de euro pe care le-a menționat Borrell, 180 de milioane de euro au fost pentru furnizarea a 1.080 de rachete (dintre care șase nu au fost încă raportate ca fiind livrate), iar restul de bani au fost pentru 41.000 de piese de muniție, dintre care 28.000 nu au fost livrate.

Kuleba a subliniat că „dacă există o singură prioritate și dacă este o singură problemă arzătoare, aceasta este livrarea de arme, în special de muniție… el a cerut, de asemenea, să nu ezite în livrarea aeronavei și a altor piese moderne de tehnologie militară” , a declarat Rastislav Káčer pentru POLITICO. „A fost insistent, politicos”, a adăugat Káčer.

Borrell a încercat să ofere asigurări cu privire la viteza procesului decizional al UE, spunând: „Au existat unele dezacorduri, dar munca continuă. Nu așteptăm ca documentul legal să fie terminat pentru a începe lucrul. Lucrările continuă și totul se pregătește”, a spus el la o conferință de presă după întâlnire.

Diplomații consideră că este o chestiune de zile, probabil miercuri, până când pista a doua a planului va fi finalizată.

„Adevărul este că nu există satisfacții cu privire la felul în care livrăm pe prima pista, în cantitate și viteză”, a spus Káčer. „Putem face mai mult, putem zgâria mai mult. Slovacia încearcă. Punem tot ce avem în stocuri.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`