Prima pagină » Local » Ministrul Daniel Cadariu, la Iași, despre programul Start Up Nation 2022: ”Nu mai punem criteriu cu numărul de angajați” – FOTO
Ministrul Daniel Cadariu, la Iași, despre programul Start Up Nation 2022: ”Nu mai punem criteriu cu numărul de angajați” - FOTO

Ministrul Daniel Cadariu, la Iași, despre programul Start Up Nation 2022: ”Nu mai punem criteriu cu numărul de angajați” – FOTO

11 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Sosit la Iași, ministrul Daniel Cadariu a anunțat că va relua programul Start Up Nation, ediția a treia. Deocamdată, ghidurile pentru accesarea fondurilor vor fi publicate în perioada martie – aprilie 2022. Criteriile de eligibilitate vor fi schimbate

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, a fost prezent la Iași pentru a oferi detalii despre programul de guvernare. În cursul zilei de ieri, 10.02.2021, la Camera de Comerț și Industrie Iași a fost organizată o serie de discuții în ceea ce privește programele de finanțare a afacerilor locale. Au participat și reprezentanții mediului de afaceri și politic. Subiectul central al întâlnirii s-a axat pe reluarea programului Start Up Nation, ediția a treia. Daniel Cadariu a precizat că dorește ca programul să fie simplificat, să permită aplicanților să acceseze mai ușor suma de 200.000 lei, valoarea maximă pentru punerea pe picioare a unei noi afaceri.

”La a treia ediție nu mai punem criteriu cu numărul de angajați. În fuga pentru obținerea unui punctaj cât mai mare, cu ocazia programelor trecute, erau declarați mai mulți angajați. Apoi, banii, în mare parte se duceau pe salarii”, a declarat ministrul.

La întâlnire au participat și reprezentanții Agenției pentru IMM Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Iași. Daniel Cadariu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru la finalul lunii noiembrie 2021.

Ministrul Daniel Cadariu, la Iași, pune accent pe consultările cu mediul de afaceri

Interpelat de mediul de afaceri în ceea ce privește susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, ministrul a declarat că se concentrează pe viitor și nu pe problemele din trecut, când banii pentru sectorul privat ajungeau foarte greu. Un consultant prezent la discuții a atras atenția că cele mai multe proiecte sunt câștigate în zonele din vestul țării și că nu se iau în calcul și zonele defavorizate.

Ministrul a promis că încerca să reducă aceste decalaje. Revenind la programul Start Up Nation, secretarul general al ministerului, Darius Vodă, a anunțat că, în perioada martie-aprilie 2022, ar urma să intre în consultare publică ghidurile programului, iar din luna mai să pornească efectiv. Deocamdată vor fi organizate întâlniri de consultare cu autoritățile locale, mediul de afaceri. Consultanții au acuzat faptul că nu o dată, ghidurile erau concepute prost, lăsând loc interpretărilor. Și din cauza asta, multe proiecte erau respinse.

”Este a patra întâlnire pe care o organizăm. Am fost în Constanța, Suceava și Brașov. Fiind un minister nou, mai avem puțin de lucru în ceea ce privește organizarea. Am constatat că avem un departament la care stăm cel mai prost posibil. Când am cerut baza de date cu posibilii investitori străini, nu aveam nimic. Din cauza asta, în ultimii 5-6 ani am ratat multe oportunități”, a mai spus ministrul.

Firmele din Iași au încasat fonduri în urma ediției Start Up Nation

La finalul anului trecut, agenția pentru IMM-uri a virat în conturile antreprenorilor din Iași înscriși în programul Start-Up Nation 7,3 milioane de lei, plăți restante pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Un număr de 168 de afaceri se vor dezvolta cu ajutorul banilor obținuți în programul derulat de stat. Fiecare proiect eligibil la finanțare valorează 44.000 de euro, iar afacerile derulate de ieșeni sunt în domeniile comerț, HoReCa sau confecții. Printre firmele din Iași înscrise în program cu proiecte eligibile, care au fost finanțate cu fonduri de la bugetul de stat, sunt Tytan Cover SRL, Tiana Maria Pan SRL și Stoica Clean SRL.

Rămâne de văzut dacă ministrul Daniel Cadiru, prezent la Iași, va respecta promisiunile făcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *