Prima pagină » Economic Local » Ministrul Daea, acuzat că a luat banii fermierilor ca să-i dea profesorilor. Agricultorii ieșeni sunt revoltați: „Petre Daea și-a asigurat postul”

Ministrul Daea, acuzat că a luat banii fermierilor ca să-i dea profesorilor. Agricultorii ieșeni sunt revoltați: „Petre Daea și-a asigurat postul”

08 iun. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ministrul Agriculturii este acuzat că a luat banii fermierilor pentru despăgubiri de secetă și i-a dat profesorilor. Acesta ar fi cedat banii pentru calamități pentru ca Guvernul să rezolve problemele profesorilor. Mai mult, fermierii îl acuză pe Petre Daea că ar fi făcut acest gest pentru a-și asigura postul de ministru, după ce se va face rocada guvernamentală

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este acuzat de trădare de către fermierii din Iași. Aceștia susțin că ministrul a cedat o parte din banii destinați agricultorilor care trebuiau să primească despăgubirile de secetă pentru profesorii care sunt în grevă și cer salarii mai mari.

„Miniștrii Agriculturii din România, Oroș, Chesnoiu, Daea, au virat din bugetul agriculturii sumele care erau destinate pentru a acoperi dezastrul produs de fenomenul de secetă severă pedologică, cu impact major asupra culturilor agricole 2020-2022, la Ministerul Sănătății și la Ministerul Învățământului. Banii au fost dați pentru acoperirea creșterilor salariale și stoparea grevelor medicilor, asistenților, infirmierilor, profesorilor, educatorilor și a personalului auxiliar care activează în cele două domenii. În Polonia, Ministerul Agriculturii își susține și capitalizează fermierii prin alocarea de compensări și granturi în valoare totală de peste 3,25 miliarde de euro, în condițiile în care nu au fost afectați de seceta din 2020 și 2022”, susține fermierul ieșean Ion Notingar.

Ministrul Daea, acuzat că a luat banii fermierilor ca să-i dea profesorilor

Mai mult, fermierii îl acuză pe Petre Daea că ar fi făcut acest gest pentru a-și asigura postul de ministru, după ce se va face rocada guvernamentală. Fermierii mai spun că suma inițială stabilită pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară era de 1.000 de lei la hectar, însă agricultorii primesc doar 335 de lei.

„Se va face rocada, iar ministrul e pe lista celor propuși. Nu era acum o lună, deci a făcut el ce a considerat cu banii fermierilor ca să își asigure postul călduț la minister. S-a dus cu banii din agricultură și i-a dat decidenților pentru oamenii care fac grevă. Proștii de fermieri îi mai păcălește o lună, două, lasă că nu de prind, face ce vrea el cu banii. Fermierii sunt în stare de șoc.

După ce că au primit doar 20 de milioane de euro de la UE, bani puțini pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă, acum vine și vestea asta. Cei 335 de lei la hectar acoperă doar 5 la sută din costurile pentru un hectar cu cultură de primăvară, adică mai nimic. S-au schimbat prioritățile ministrului care spunea că e alături de fermieri”, susține Marius Mihalache, fermier din Iași.

Fermierii anunță noi proteste, fiind nemulțumiți de măsurile ministrului Petre Daea.

A scăzut suma promisă fermierilor ce au culturi afectate de secetă

Fermierii nu au primit până acum niciun ban din cei promiși de Comisia Europeană pentru compensațiile pentru pagubele produse de importurile din Ucraina, nici de la bugetul național, despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară. Doar anul trecut, înainte de sărbătorile de iarnă, agricultorii au primit despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă, înființate în anul 2021.

Aceștia au primit promisiuni că vor obține banii pentru culturile de primăvară înființate anul trecut. Suma stabilită la hectar este de 355 de lei pentru culturile calamitate integral și scade, în funcție de procentul de calamitate. Agricultorii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia sau mazăre.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul ministrul Daea, acuzat că a luat banii fermierilor și i-a dat profesorilor.

Comentarii
  • care seceta ca la televizor arata inundatii prin toate tara

    Adica de ce sa le dea statul bani ca e seceta? Nu au decat sa isi asigure culturile! Sau sa cultive cactusi, daca nu le convine! Ajunge ca le da o groaza de pomeni din impozitele noastre la cultivatorii de rosii, usturoi etc ca apoi golanii sa ni le vanda la preturi nesimtzite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *