Declaraţii incendiare făcute de ministrul Mediului, Costel Alexe. Într-o conferinţă de presă, ministrul mediului şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru au lansat o serie de acuzaţii incredibile la adresa lui Maricel Popa, şeful Consiliului Judeţean Iaşi. În declaraţii, ministrul Costel Alexe a explicat că Iaşul asista la cea mai mare fraudă medicală din istoria judeţului.
Asistăm la cea mai mare fraudă medicală din istoria Iaşului, conform ministrului Costel Alexe
În declaraţiile făcute de ministrul mediului, Costel Alexe, a apărut şi o informaţie bomba. Conform acestuia, Iaşul a asistat la cea mai mare fraudă medicală din istorie. Acesta a vorbit despre construcţia spitalului mobil de la Leţcani şi despre faptul că Iaşul a rămas în urmă la acest capitol
” Avem cea mai mare farsă şi minciună din istoria medicală a Iaşului. Mai ales că întreaga societate românească cu toată implicarea autorităţilor, cu toată susţinerea oamenilor de bună credinţă, cei din consiliul judeţean nu reuşesc să ţină pasul. Avem spitale mobila la Măgurele, Tg. Mureş, Bucureşti, Constanța, se face şi la Bacău. La Iaşi, din cauza lipsei de competentă, avem doar 20 de containere din cele 100. Nu poţi să combaţi COVID-19 şi să lupţi împotriva lui atâta timp cât nu crezi în el.
La Iaşi avem una dintre cele mai mari fraude date de PSD în vremea pandemiei. CJ Iaşi a alocat 10 milioane de euro pentru un spital care arată ca nişte containere pentru muncitori. La Bucureşti avem spitale care costă 2 milioane de euro, spitale care au cam aceleaşi specificaţii că acesta. Avem informaţii că au fost luaţi bani de la alte bugete şi redirecţionaţi către un spital care nu există. Consilierii Judeţeni PNL au semnalat aceste probleme. (…)
Când am mai fost în vizită, porțile erau deschise. La vizite oficiale, sunt închise
Costel Alexe a menționat demagogia de care dă dovadă Maricel Popa si despre promisiunile deșarte ale acestuia în legătură cu spitalul mobil de la Lețcani:
” Prefectul vă poate confirma că am mai fost în vizită la Spitalul de la Leţcani şi mereu am găsit uşa deschisă, acum poarta este închisă. Maricel Popa este vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgenţe. Nu a fost prezent la nicio şedinţă. Vă menţionez că la şedinţe s-a discutat şi despre implementarea Spitalului mobil de la Leţcani. Aşteptăm ca adresa făcută la Curtea de conturi să vină, aşteptăm că oficialii să vină în control.
Vrem să vedem dacă achiziţia a fost făcută în spiritul şi cu respectarea legii, noi avem informaţii că nu a fost făcută aşa. Timp de 4 luni, Maricel Popa a fost un demagog, ne-a spus ca firma care livrează acest spital este un fel de firma suport NATO, dar aţi văzut din imaginile de pe satelit publicate pe reţelele de socializare faptul că acea curte arata mai degrabă ca a unei companii de mâna a treia din Turcia, nicidecum că o unitate suport NATO. Asistăm la o lipsă de competentă, cu menţiunea că în patru ani, Maricel Popa avea timp să doteze toate spitalele din Iaşi în aşa fel încât să facă faţă la o situaţie de genul. Nu poţi să aloci bani de la drumurile judeţene, atâta timp cât nu ai investit în patru ani în acele spitale care trebuia să îi preia pe oameni. ”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre Maricel Popa: pentru mine nu contează Maricel Popa
Ministrul Sănătății a vorbit despre spitalul mobil de la Leţcani dar şi despre Maricel Popa. Ministrul a declarat că pentru el Maricel Popa este irelevant pentru ca, în primul rând, contează sănătatea ieşenilor, a românilor. Nelu Tătaru a explicat faptul că vine de la Braşov unde a văzut un spital mobil funcţional şi nu înţelege cum la Iaşi nu se poate implementa unul. Totuşi, acesta a explicat, în legătură cu acuzaţiile aduse de şeful CJ Iaşi, faptul că orice aviz de funcţionare este dat la Ministerul Sănătăţii atunci când unitatea este funcţională, ori la Iaşi el vede doar câteva containere, nicidecum un spital funcţional.
„Această unitate medicală a fost începută defectuos. Orice spital modular trebuie să aparțină, ca secție externe, de un spital funcțional acreditat. Nu știu de ce președintele CJ Iași a ales această cale, dar iată care este rezultatul acestor ambiții politice: unitatea nu este gata nici acum, deși trebuia să fie finalizată de acum două luni. Această întârziere este motivul pentru care am venit astăzi aici. Nu pentru a trage pe cineva la răspundere, ci pentru a ajuta. Din păcate, nu am fost primiți pe santier, nu ne-a întâmpinat nimeni în incinta în care sunt înșiruite câteva containere despre care nimeni nu știe de destinație au. Ne-am oferit sprijinul pentru ridicarea spitalului modular de la Iași, specialiștii noștri au fost în permanență aici, dar nu au fost consultați. Este, repet, doar o ambiție politică a președintelui CJ Iași”, a declarat ministrul Sănătății.
În altă ordine de idei, Nelu Tătaru a subliniat demagogia de care dă dovadă Maricel Popa.
”În contextul în care veneam de la Braşov unde am vizitat un asemenea spital modular, cu 28 de paturi de Terapie Intensivă, cu termen de predare în august. Am venit şi m-am întrebat ce înseamnă aceste containere pe drum în Iaşi. Un spital modular când trebuie să îl construieşti, trebuie să devină o secţie exterioară a unui spital. Orice spital care îşi face o secţie exterioară, cere un aviz temporat de funcţionare. Acel aviz se dă când unitatea este funcţională. Nu există o unitate medicale căruia să îi dai un aviz de funcţionare. Este un pic cam întârziată aceasta construcţie…
Orice poate veni în sprijinul în luptei în COVID-19, a pacienţilor, este binevenit. Când a intervenit acea măsură de relaxare, acea neîncredere, acele îndemnuri de neîncredere, de negare, a venit şi creşterea de cazuri. Trebuie o colaborare din partea agenţilor economici cât şi populaţiei civile care trebuie să respecte normele impuse de lege.
Este o interprindere a unui şef de judeţ care vrea şi el o unitate medicală, consider că trebuie să se facă în interesele medicilor nicidecum politic. Totul este tratat politic de preşedintele CJ. Atâta timp cât nu a avut nicio solicitare…
Nu l-am tras de ureche, pentru mine nu contează Maricel Popa, pentru mine contează sănătatea romanilor, nicidecum el. Un preşedinte CJ considera că poate construi un spital fără să ceară ajutor, este un pic prea mult. DSP Iaşi este prezentă aici, nu ştiu să fi avut vreo solicitare în care Maricel Popa să ceară ajutorul Atâta timp cât consiliul judeţean nu a venit cu iniţiativa, printr-un manager de spital, ca domnul Maricel Popa nu are de unde să ştie atâta medicina, să explice cum va arăta spitalul, câte paturi vor fi, care sunt circuitele, în ce condiţii se vor internă pacienţii, în ce condiţii să anunţăm pe cineva că vom veni? În condiţiile în care nu exista niciun spital? Nu construieşti un spital de la zero, este un corp modular.” a explicat Nelu Tătaru.