Sancțiunile impuse persoanelor şi companiilor ruseşti ar putea fi ridicate condiționat.
Condiția este ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina și să pună capăt agresiunii, declară ministrul britanic de externe, Liz Truss.
Marea Britanie şi alte state occidentale se folosesc de sancțiunile economice pentru a paraliza economia rusă şi pentru a-l presa pe președintele Vladimir Putin să renunțe la ceea ce el numește o operațiune militară specială de demilitarizare şi „denazificare” a Ucrainei.
Ministru britanic: ,,Încetarea focului și retragerea trupelor, dublate de angajamente, pentru ca sancțiunile să fie ridicate”
Într-un interviu acordat publicației The Telegraph, Liz Truss a evocat posibilitatea ca măsurile să ia sfârșit dacă Moscova îşi schimbă cursul acțiunilor în Ucraina.
„Ceea ce știm este că Rusia a semnat mai multe acorduri pe care pur şi simplu nu le respectă. Așa că trebuie să existe consecințe dure. Desigur, sancțiunile sunt o măsură dură”, a spus ea.
„Aceste sancțiuni ar trebui să dispară doar dacă au loc o încetare totală a focului şi retragerea trupelor, dublate de angajamente că nu vor mai exista alte agresiuni. Şi, de asemenea, există oportunitatea revenirii la sancțiuni în cazul în care se produce o nouă agresiune în viitor”, a adăugat ministrul.
Vestul a sancționat peste 1.000 de companii și persoane din elita Rusiei
BBC amintește că Marea Britanie, SUA și UE au impus până în prezent sancțiuni asupra a peste 1.000 de persoane și companii rusești.
Ministrul britanic a explicat că a fost constituită o „unitate de negociere” pentru a ajuta Ucraina odată ce rușii „sunt serioși” în privința negocierilor, dar a adăugat: „Nu cred că (rușii) sunt serioși în prezent. De aceea… trebuie să dublăm sancțiunile!”
Truss a declarat anterior că, în opinia sa, discuțiile de pace sunt o „perdea de fum” menită să distragă atenția de la acțiunile Rusiei și de la eforturile forțelor sale armate de a se regrupa.