Astăzi a avut loc o ședință în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în contextul unui potențial atac armat al Federației Ruse asupra Ucrainei.
După ce întâlnirea a luat sfârșit, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat măsurile discutate.
„Astăzi am avut o ședință a CSAT ca să analizăm situaţia din regiune dintr-o perspectivă multiplă. Planurile strategice, planurile defensive ale NATO sunt pregătite de foarte multă vreme şi se updatează continuu.
Deci nu este vorba că noi ne pregătim doar acum pentru o posibilă situaţie de conflict, undeva în apropierea granițelor noastre, ci este o acţiune care în momentul acesta a mers pe actualizare şi pe căutare de măsuri legate de posibilele consecințe ale unui atac armat al federației ruse asupra Ucrainei”, a declarat ministrul Apărării.
Vasile Dîncu: „România aşteaptă şi este pregătită pentru orice scenariu”
Ministrul Apărării și-a exprimat îngrijorarea privind situația Ucrainei, completând cu asigurarea că românii nu au motive de îngrijorare.
„Deci suntem pregătiţi de multă vreme, dar acum ne-am întâlnit cu toții şi am reușit să punem în faţa preşedintelui României, cap la cap o analiza complexă a situaţiei în care ne aflăm acum.
Există în acest moment o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei legată de masarea de trupe la granița Ucrainei.
Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu.
Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii.
Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a explicat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Și Klaus Iohannis a oferit declarații după ședința CSAT
Cele mai importante informații tranmise de președintele României:
”Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”, a transmis președintele care a subliniat că este nevoie de solidaritate în cadrul NATO și UE.
Printre măsurile anunțate se găsesc și continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței aliate și a SUA pe teritoriul României, continuarea planificării pentru gestionarea eventualelor valuri de migranți ucrainieni și urgentarea procedurilor de revizuire a legilor legate de securitatea națională din Strategia națională de Apărare.
Iohannis a îndemnat românii să nu se teamă de un eventual război pentru că ”România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate”.
”Îi asigur pe cetățenii români că suntem angajați, cu aliații noștri, să disutăm, să decidem și să punem în practică cele mai bune măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, miercuri după-amiază.