Ministrul Agriculturii, despre situaţia din Ucraina. Adrian Chesnoiu a declarat că trebuie să fim cu toţii îngrijoraţi de efectele pe care situaţia din Ucraina le va avea asupra agriculturii.
Astfel, securitatea alimentară a Europei va fi direct dependentă de continuarea activității agricole la nivelul fiecărui stat membru. O parte din conditiile impuse ar trebui revizuite pentru că trebuie să folosim fiecare metru pătrat de pământ agricol, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale despre situaţia din Ucraina
Ministrul Agriculturii, despre situaţia din Ucraina. Adrian Chesnoiu a vorbit despre elaborarea cât mai rapid a unor planuri strategice pentru fermierii români, asta datorită faptului că securitatea alimentară a Europei va fi direct dependentă de felul cum activitatea agricolă va continua la nivelul fiecărui stat membru.
„Suntem cu toţii toţii alături de poporul ucrainean şi de fermierii din această ţară. De asemenea, suntem cu toţii îngrijoraţi de efectele pe care situaţia din Ucraina le va avea asupra agriculturii şi din acest motiv cred că trebuie să dăm dovadă în continuare de solidaritate şi de o mai bună cooperare între noi în perioada următoare”, a declarat ministrul Chesnoiu.
Acesta a mai adăugat că este la fel de important să se revizuiască o parte de conditionalitătile impuse pentru a putea fi folosit fiecare metru de pământ agricol, acestea fiind necesare pentru a putea asigura cetăţeanului european alimentele de trebuinţă.
„Este extrem de important, de asemenea, să revizuim o parte din condiţionalităţile impuse pentru că trebuie să folosim fiecare metru pătrat de pământ agricol, astfel încât să le putem acorda şi asigură cetăţenilor noştri şi cetăţenilor europeni alimentele de care au nevoie şi acum toată baza celorlalţi cetăţeni este pusă pe umerii fermierilor europeni şi pe umerii noştri”, a completat Adrian Chesnoiu
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat luni, 21 martie, la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.
România, cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană
Specialiștii anunţă faptul că România a exportat aproximativ 4 milioane de tone de grâu din recolta anului 2021. În aceste condiţii, țara noastră a devenit grânarul Europei, fiind cel mai mare exportator din Uniunea Europeană, dar și din estul Europei. Aceeași specialiști afirmă faptul că România exportă doar grâul care este în surplus în țară. Așadar, dintr-o cantitate de 11,3 milioane de tone de grâu, în țară se folosesc doar 3,3 milioane de tone.
„Până la sfârşitul lunii decembrie, România exportase 4 milioane de tone de grâu şi România se plasa pe primul loc în ceea ce priveşte vânzările prin GASC în bazinul Mării Negre. Cu alte cuvinte, România conduce în acest moment clasamentul cu 1,62 milioane de tone vândute în Egipt şi este pentru prima oară când conducem haita – Rusia, Ucraina, România – în această destinaţie. Ne ajută că suntem pe primul loc, pentru că arătăm că suntem o forţă şi trebuie să înţelegem că poziţia geostrategică a României reprezintă ceva”, a spus analistul expert în comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români, Cezar Gheorghe.
Ministrul Agriculturii, declarații despre situaţia din Ucraina și efectele pe care le va avea asupra cetățenilor europeni.