Scumpirile record la alimente, în viziunea ministrului Agriculturii. Adrian Chesnoiu, a declarat că aceste majorări ale preţurilor la alimente sunt o consecință a prețurilor la energie și la gaz. Minsitrul a spus însă că în perioada următoare vor apărea legumele din producția internă, iar acest lucru va determina ca prețul acestora să se diminueze.
Adrian Chesnoiu, despre scumpirile record la alimente
Scumpirile record la alimente par să fi fost inevitabile, anunţă ministrul Agriculturii. Acesta spune că de vreme ce preţurile la gaz şi energie au început să crească în urmă cu doi ani de zile, era evident că acest lucru va conduce eventual la scumpirea alimentelor, în special a materiilor prime.
„În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a spus ministrul.
Luând în discuţie subiectul prețului cartofilor, Adrian Chesnoiu a spus că producția este suficientă pentru toată populația, dar că lipsesc depozitele pentru a-i păstra iarna și primăvara. În această privinţă, ministrul a precizat că au fost alocate 50 milioane de euro pentru înființarea de depozite pentru cartofi.
Ministrul Chesnoiu a estimat că în perioada următoare pe piață vor apărea legume din producția internă și că în mediul rural familiile vor avea produse alimentare obținute în gospodărie, ceea ce ar putea duce la o scădere a prețurilor.
„Pachetul anunțat aseară vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar’, a mai spus ministrul Agriculturii.
Marcel Ciolacu, despre scumpirea alimentelor
În cadrul unei intervenții publice, Marcel Ciolacu a spus că în opinia sa, inflația este mult prea mare pentru ca românii să fie ocrotiți de scumpirea alimentelor sau a gazelor naturale și a energiei electrice. În declarația făcută recent, social democratul menţionează că, în ciuda celor menţionate, măsurile sociale sunt bune pentru că orice ajutor este binevenit. Ca o soluţie la dezastrul din economia românească, Ciolacu propune ca Executivul să găsească surse de fonduri europene care încă nu s-au cheltuit și care pot fi accesate. Acesta a mai adăugat că va discuta cu Comisia Europeană despre creșterea salariului minim:
„Trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri. Sperăm ca azi în coaliție să facem un pas cât mai mare. Am vorbit și astăzi cu premierul. Trebuie să găsim sursa de la fonduri europene, de unde nu s-a cheltuit. S-a discutat și cu Comisia Europeană, acum e un mecanism predictibil. E o discuție să avem o creștere a salariului minim. Venim cu acele vouchere de 50 de euro. Beneficiază cei cu venituri. Sunt convins că atunci când va ieși actul normativ va fi clar. Nimic nu este de ajuns niciodată. Important este să atenuăm efectele inflației”, a declarat Marcel Ciolacu.
Precizăm că ultima oară când a crescut salariul minim pe economie a fost de la 1 ianuarie. La acea dată, pe lângă salariul minim, au mai crescut şi pensiile dar şi alocaţiile copiilor.
Declarația ministrului Agriculturii, despre scumpirile record la alimente arată că principala cauză a acestor majorări sunt datorate prețului crescut la energie și gaze.