Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș se afla într-o vizită de lucru la USAMV Iași. Aflat în vizită de lucru, ministrul a oferit mai multe declaraţii referitoare la situaţia învăţământului agricol din România, şi nu numai.
Adrian Oroș a făcut o serie de declaraţii, la USAMV Iași, despre programul naţional strategic
Într-o declaraţie făcută presei, ministrul Agriculturii a vorbit despre progamul naţional Strategic. Oroș a afirmat faptul că a făcut, în acest sens, o invitaţie specială către cele 4 universităţi la o implicare comună, atât pe partea de cercetare cât nu numai. Progamul, spune el, este evaluat şi arata clar câteva priorităţi pe care ţara trebuie să le aibă. În altă ordine de idei, ministrul afirma că sunt 11 asociaţii cu care s-a consultat în implementarea programului:
„Am făcut o invitație specială către cele 4 universități care vor să se implice măcar pe partea de cercetare. Programul cum este acum evaluat arata niște priorități. Au fost cam 11 asociații cu care am gândit acest lucru. Ne gândim și la strategia de gestionare a apei. Asta va fi următoarea apei. Aici nu e vorba doar de irigații ci și de drenaj, desecare”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Numărul redus de licee agricole, o problemă serioasă pentru România
În altă ordine de idei, prof. Corneliu Boisteanu a afirmat că o problemă cu care se confrunta sistemul de învăţământ agricol din România este reprezentată de numărul redus de licee agricole din ţară. Boisteanu menţionează că nu mai exista clase de zootehnie în învăţământul liceal şi că tinerii ar trebui motivaţi pentru a urma astfel de cursuri.
Numărul redus de licee agricole din ţară, o temă discutată în cadrul întâlnirii. „Nu avem clase de zootehnie în învățământul liceal, sunt câteva zone către industria alimentară și servicii. Atelierele de microproducţie, trebuie să diversificăm baza de materiale a stațiunilor didactice. Poate nu ar fi lipsit de interes să motivăm tinerii printr un program de prima casă”, a spus prof. Paul Corneliu Boisteanu.
Ministrul a fost de acord cu profesorul Boisteanu afirmând că la nivel de ţară nu s-a mai investit nimic în acest domeniu. Bazele sistemului de învăţământ agricol au fost puse în 80 şi nu s-a mai investit nimic de atunci, susţine Oroș:
„Învăţământul liceal nu este bine dezvoltat. Bazele de practică sunt din anii ’80, nu s-a mai investit nimic. Statul, fie prin Ministerul Învățământului sau al MADR ar trebui să intervină”, spune ministrul.
Problema sistemului de irigații este discutata în cadrul întâlnirii de la USAMV Iași
. „Strategia de gestionare a apei trebuie sa o punem in aplicare cât mai repede. Doar 23 la suta din angajații de la Anif sunt ingineri de îmbunătățiri funciare. Restul sunt angajați care au cu totul alte specializări. Colegii mei de la ANIF se bat cap în cap cu colegii de la regia de apa, cu mediul pentru diverse proiecte. Exista posibilitatea legala ca cele doua ministere, al învățământului și agriculturii, sa colaboreze”, a mai spus Ministrul Agriculturii.
Înființarea miniabatoarelor a fost un eșec total
Participanții la întâlnirea de la USAMV Iași atrag atenția și asupra programului de înființare a miniabatoarelor mobile din mediul rural. A fost un un eșec total, spun participanții la eveniment.
„Miniabatoare mobile nu au fost și nu vor fi niciodată. Avem de 4 ori mai multe abatoare fata de numarul de abatoare necesare. Multe au fost infiintate în anumite zone, mai ales în zonele montane. Am deschis o sesiune pentru miniabatoare din zone montane. Pana acum nu a accesat nimeni acest ajutor financiar,desi a trecut o luna și jumătate de la lansare sesiunii de depunere”, a spus ministrul Agriculturii.
Condiția de 1 km distanta fără de ultima casa, discutata în cadrul întâlnirii, condiție care ar putea fi modificata.
„Problema pe care o avem astăzi legat de mediu cel mai bun exemplu e la Transavia. Toți cei care s-au mutat în acele complexe rezidențiale acum depun plângeri și vor sa plece cei de la Transavia”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului