Prima pagină » National » Ministrul Afacerilor Externe va participa la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE

Ministrul Afacerilor Externe va participa la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE

14 nov. 2022, 09:23,
BZI.ro, în National

Luni, 14 noiembrie 2022, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe. Potrivit unui comunicat al MAE, întrevederea va avea loc la Bruxelles. Anterior, între Vladimir Putin și MAE a avut loc un schimb dur de replici în ceea ce privește tensiunile din Ucraina.

În cadrul întrevederii, miniştrii de Externe vor vorbi despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a granitei dintre Armentia şi Azerdaidja, dar şi despre rezultatele Ministerialei UE – CELAC de la Buenos Aires. din 27 octombrie 2022, rezultatele reuniunii COP27 din Egipt, dar şi evoluţiile din Liban şi Iran. Totodată, aceştia vor discuta şi despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu particparea prin video conferinţă a şefului diplomaţiei de la Kiev, precum şi regiunea Marilor Lacuri din Africa.

Ministrul Afacerilor Externe, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE

La reuniune, Bogdan Aurescu va participa la un mic dejun informal cu liderii opoziţiei bieloruse Svetlana Tihanovskaia.

„Oficialul român va semnala îngrijorarea părţii române faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus şi va reitera hotărârea menţinerii unui rol activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mediei independente şi a opoziţiei politice belaruse, cu evidenţierea relevanţei Parteneriatului Estic în acest scop”, a transmis MAE.

Ministrul roman de Externe va mai participa la o reuniune de lucru cu mai mulţi omologi europeni cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Totodată, Bogdan Aurescu va susţine necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina, atât din punct de vedere financiar, cât şi militar şi economic. Ministrul de Externe va informă şi în legătură cu evoluţiile recente referitoare la sprijinul multimidemensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte exportul de cereale.

„Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestei ţări şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniştri vor fi informaţi cu privire la ultimele evoluţii din teren de către ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Schimb dur de replici între Vladimir Putin și MAE

Vă aducem aminte că anterior, liderul de la Kremlin a acuzat România și Polonia că vor să revendice teritorii din Ucraina. Declarațiile au fost făcute cu ocazia Zilei Unității Naționale. celebrate pe 4 noiembrie. Vladimir Putin a spus că Occidentul a ascuns în mod intenționat adevărul despre Al Doilea Război Mondial, vorbit și despre rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste.

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de clarificări în urma acuzațiilor lansate de președintele rus Vladimir Putin, atunci când a spus că România ar vrea părți din Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de Preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că amenințările venite dinspre Rusia la adresa României sunt doar elemente propagandistice care nu au niciun temei. Bogdan Aurescu a mai spus că trebuie să fim foarte conștienți de faptul că totul este propagandă rusă, iar având în vedere că România este stat membru NATO, nu există în acest moment vreun loc mai sigur pe Pământul acesta decât sub umbrela de securitate a NATO.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE se va discuta și despre evoluțiile din Balcanii de Vest, unde ministrul român de Externe va saluta perspectiva acordării unui pachet de asistență pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *