Prima pagină » National » Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

01 dec. 2022, 10:10,
BZI.ro, în National

Joi şi vineri, respectiv 1 şi 2 decembrie 2022, în Polonia are loc reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). La cea de-a 29-a sesiune a Consiliului Ministerial al OSCE participă şi ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu. Anterior, la București, a avut loc reuniunea miniștrilor de Externe din NATO.

Reuniunea se va desfăşura la Lodz, în Polonia, în contextul deţinerii de către această ţară Presedintiti în Exerciţiu a acestei Organizaţii. Întâlnirea este marcată de lipsa reprezentantului Rusiei, Serghei Lavrov, dar şi de lipsa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, din motive de agendă. SUA va fi reprezentată de subsecretarul de stat, Victoria Nuland.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securiate şi Cooperare în Europa (OSCE)

Delegaţiile vor fi primite joi, 1 decembrie 2022 de preşedintele prin rotaţie al OSCE, ministrul de externe polonez Zbigniew Rău.

„Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de al doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. Miniştrii Afacerilor Externe din statele participante vor evalua mediul de securitate din spaţiul OSCE şi vor aborda tema activităţilor viitoare ale Organizaţiei”, precizează MAE.

Ministrul român al Afacerilor Externe va reconfirma angajamentul faţă de sprijinirea eforturilor de consolidare a rolului OSCE în contextul actual de securitate. Totodată, şeful diplomaţiei române va sublinia condamnarea a agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei.

Mai mult, în contextul reuniunii OSCE la nivel de miniştri, şeful diplomaţiei române va exprima susţinerea fermă de către România a rolului OSCE în soluţionarea conflictelor prelungite, evidenţiind implementarea deplină a angajamentelor asumate pe cele trei dimensiuni ale OSCE.

Pe agenda discuţiilor OSCE se include conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. În cadrul reuniunii vor avea loc şi dezbateri pe diverse teme, aşa cum traficul de persoane sau schimbările climatice.

Întrucât deciziile se iau în unanimitate, iar Rusia nu participa, nu este de aşteptat ca reuniunea să producă o deblocare a discuţiilor privind bugetul pe 2023.

Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, la București

Vă aducem aminte că zilele trecute, în perioada 28-30 noiembrie 2022, la Bucureşti a avut loc reuniunea miniştrilor de Externe din NATO. România a fost pentru prima dată gazda unei reuniuni formale a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO. Potrivit MAE, evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă miniştrii de Externe din NATO, la reuniune au fost invitate și alte țări, precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia şi Herţegovina. La reuniune a participat şi secretarul de stat american Antony Blinken.

Miniştrii de Externe din statele NATO au stabilit să menţină susţinerea militară pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de sisteme antiaeriene, şi să intensifice asistenţa destinată populaţiei în contextul iernii, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Mediafax.

Aşadar, reiterăm faptul că Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participa la reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securiate şi Cooperare în Europa (OSCE). Din OSCE fac parte 57 de tari din Europa, Asia Centrală şi America. Organizaţia a fost creată în contextul promovării dialogului internaţional în contextul războiului rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *