Prima pagină » National » Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre incidentul din Polonia: „E foarte important ca toate circumstanțele să fie elucidate”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre incidentul din Polonia: „E foarte important ca toate circumstanțele să fie elucidate”

16 nov. 2022, 12:50,
BZI.ro, în National

Ministrul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ca incidentul din Polonia a arătat cât de dificilă este situaţia de securitate. Autoritățile române și ucrainene au reacționat după ce doup rachete au căzut în Polonia.

Ministerul de Externe polonez a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane. Ca reacţie la acest incident, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Varşovia.

Bogdan Aurescu, despre incidentul din Polonia

Ministrul Afacerilor Externe a reacţionat ca incidentul din Polonia, menţionând că trebuie să aflăm mai întâi circumstanţele.

„E foarte important ca toate circumstanțele să fie elucidate, trebuie să aflăm exact care sunt cauzele acestui incident. E prematur în acest moment să ne pronunțăm cu privire la cauzele incidentului și la măsurile care urmează să fie decise de NATO. Cum au arătat președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, România e solidară cu Polonia în aceste momente foarte dificile, ne exprimăm condoleanțele pentru cele două victime. Este extrem de important să nu facem speculații, să aflăm mai întâi circumstanțele”, a declarat Bogdan Aurescu.

Totodată, el a mai menţionat ca incidentul din Polonia a arătat ca securitatea este dificilă şi sensibilă.

„Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil”, a mai spus ministrul de Externe.

El a precizat că nu au existat solicitări specifice din partea partenerilor polonezi. De asemenea, Bogdan Aurescu a luat „notă de declaratile lui Joe Bine şi a preşedintelui Poloniei” şi îndeamnă cetăţenii să facă apel la calm şi să examineze toate circumstanţele.

„Nu facem speculații, orice ipoteze trebuie puse deoparte până avem exact rezultatele discuțiilor”, a conchis Bogdan Aurescu.

Reacţiile autorităţilor după ce au căzut două rachete în Polonia

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți seară, după ce două rachete au căzut în Polonia.

„România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma știrilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. Suntem NATO”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat, pe Twitter, despre exploziile din Polonia, acolo unde două rachete trase de ruși au ucis doi oameni.

„Teroarea nu se limitează la granițele noastre de stat și ar fi o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe”, a menționat Volodimir Zelenski.

În acest sens, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO, după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei.

După incidentul din Polonia, ambasadorii NATO s-au întâlnit în baza Articolului 4 al Alianţei. În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *