Prima pagină » Actualitate » Miniştrii Energiei din statele UE au ajuns la un acord privind plafonarea preţului la gaze
Miniştrii Energiei din statele UE au ajuns la un acord privind plafonarea preţului la gaze

Miniştrii Energiei din statele UE au ajuns la un acord privind plafonarea preţului la gaze

19 dec. 2022, 19:21,
în Actualitate

Miniştrii Energiei din statele Uniunii Europene au ajuns, luni după-amiază, la un acord privind crearea unui mecanism de plafonare a preţului la gaze, anunţă Preşedinţia cehă a Consiliului UE, anunță Mediafax.

Dmitrij Černikov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, a anunţat, prin Twitter, că miniştrii Energiei au ajuns la „acord” privind plafonarea preţului la gaze, potrivit cotidianului Le Monde.

Mecanismul de corectare a pieţei va fi aplicabil începând din 15 februarie 2023

Nu există detalii oficiale despre criteriile aplicării Mecanismului de corectare a pieţei. Potrivit unor documente consultate de Reuters, miniştri europeni ai Energiei au convenit că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile.

Oficiali europeni citaţi de site-ul T-online.de au confirmat acordul, precizând că Mecanismul de corectare a pieţei va fi aplicabil începând din 15 februarie 2023.

Vicecancelarul german Robert Habeck, care este şi ministru al Economiei, a reafirmat că Berlinul este sceptic în legătură cu eficienţa aplicării Mecanismului de plafonare, argumentând că există riscul dereglării pieţelor.

„Eu cred că preocupările noastre sunt întemeiate”, a afirmat Robert Habeck.

Cehia a prezidat negocierile între cele 27 de state membre

Acordul vine după ce discuţiile cu privire la un pachet de măsuri de urgenţă au creat diviziuni în rândul statelor membre, în încercarea de a răspunde la criza energetică. Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a prezidat negocierile între cele 27 de state membre.

Ultima propunere de compromis, elaborată de preşedinţia cehă a UE, prevedea ca, odată declanşat, plafonul de preţ să împiedice efectuarea de tranzacţii la TTF cu livrare în luna următoare sau pentru anul următor la un preţ mai mare de 35 de euro/MWh peste nivelul de referinţă, compus din mai multe valori de preţ existente pentru gaze naturale lichefiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`