Prima pagină » Actualitate » Miniştri din cabinetul Orban, întâlnire de urgenţă cu preşedintele Klaus Iohannis – UPDATE
Miniştri din cabinetul Orban, întâlnire de urgenţă cu preşedintele Klaus Iohannis - UPDATE

Miniştri din cabinetul Orban, întâlnire de urgenţă cu preşedintele Klaus Iohannis – UPDATE

29 iul. 2020, 10:26,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis va avea, astăzi, 29 iulie 2020, o întâlnire de urgență cu trei miniștri din cabinetul Orban. E vorba despre miniștrii Transporturilor, Finanțelor și Fondurilor europene, iar discuțiile sunt axate pe fonduri europene.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va avea miercuri, 29 iulie a.c., ora 14:30, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema fondurilor europene cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.”, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 29 iulie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, anunță Administrația Prezidențială.

Ce legi a semnat Klaus Iohannis în ultimele zile

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, 24 iulie 2020, legea prin care vor fi vizați sute de mii de români, potrivit unui anunț făcut de Administrația Prezidențială.

Actul normativ este structurat pe trei domenii: finanțarea serviciilor de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, organizarea și coordonarea activităților de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor la nivel central și regional/local, formarea resurselor umane implicate în activitățile de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.

Prevenirea îmbolnăvirilor

„Activităţile de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor în rândul populaţiei din România sunt responsabilitatea statului român şi de ele beneficiază cetăţenii români, indiferent de statutul lor de asigurat.

Aceste activităţi reprezintă un ansamblu de acţiuni intersectoriale şi coordonate, asigurate de către Guvern şi instituţiile abilitate, împreună cu cetăţenii, familia, societatea în ansamblul ei, pentru creşterea speranţei de viaţă, reducerea deceselor evitabile, precum şi îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea calităţii vieţii”, conform legii.

Ministrul Sănătății va realiza un program multianual: „În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii elaborează acest program pentru o perioadă de 4 ani, care va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului”.

Acțiuni de prevenire și combatere a bolilor

Acțiunea de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase se va face, printre altele, potrivit prevederilor, prin achiziția de vaccinuri, în funcție de necesitățile obiective din țară, respectând recomandărilee Organizației Mondiale a Sănătății, prin distribuirea vaccinurilor, finanțarea companiilor de vaccinare și informare a populației.

De asemenea, implementarea activităților de promovare a sănătății și prevenire îmbolnăvirilor se va face de echipe multidisciplinare din care vor face parte absolvenți ai facultăților cu profil de sănătate, psihologie, asistență socială, științe economice, știinţe administrative, servicii şi politici de sănătate publică, precum şi alte domenii.

Anumite categorii de persoane vor primi gratuit un set de măști

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia anumite categorii de persoane vor primi gratuit un set de 30 de măşti de protecţie pe lună. Potrivit proiectului legislativ, sunt vizate de reglementări următoarele categorii:

– persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

– persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea a fost inițiată de un grup de parlamentari ai PSD și Pro România, printre care Florin Buicu (PSD), președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul PSD, Victor Ponta, liderul Pro România și Nicolae Bănicioiu (Pro România).

Peste 2 milioane de români din categoriile defavorizate au primit gratuit câte 30 măști de protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`