Ministerul Sănătăţii a retransmis, miercuri, recomandări pentru utilizarea antiviralelor orale, în cazul persoanelor confirmate cu coronavirus. Specialiştii atrag atenţia că tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi, notează news.ro.
Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, un material intitulat ”Trebuie să ştii, pentru sănătatea ta! Utilizarea antiviralelor orale dacă eşti confirmat cu COVID-19”.
”Tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi. Dacă nu ai medic de familie anunţă Direcţia de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe”, a transmis ministerul.
Potrivit specialiştilor, testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca bolnavul să poată beneficia de evaluare medicală şi de tratament.
”Tratamentul antiviral nu trebuie administrat tuturor pacienţilor COVID. Acesta poate fi util doar în anumite forme de boală, conform aprecierii medicului care te va evalua”, au mai precizat reprezentanţii ministerului.
Când este nevoie de tratament antiviral
Tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariţia simptomelor.
Tratamentul antiviral nu se utilizează în scop profilactic! Antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ele se administrează numai la indicaţia medicului, doar în cazul în care forma de boală necesită acest tip de tratament.
Tratamentul antiviral oral împotriva COVID-19 NU este recomandat în sarcină.
Potrivit specialiştilor, antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea şi replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt uşor de administrat.
Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19.
”Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, se mai arată în materialul elaborat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, în ianuarie 2022 şi redistribuit miercuri.
Materialul cuprinde şi lista antiviralelor şi a efectelor adverse, dar răspunde şi la o serie de întrebări frecvente.