Prima pagină » Actualitate » Ministerul Sănătății, reacție la Iodura de Potasiu! Poate produce afecțiuni mari
Ministerul Sănătății, reacție la Iodura de Potasiu! Poate produce afecțiuni mari

Ministerul Sănătății, reacție la Iodura de Potasiu! Poate produce afecțiuni mari

04 mart. 2022, 11:32,
în Actualitate

Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă ca replică la medicamentul ”minune” care ne-ar apăra împotriva unei radiații nucleare., în speță Iodura de Potasiu. Oficialii guvernamentali atrag atenţia asupra faptului că utilizarea Iodurii de Potasiu poate provoca unele afecțiuni grave.

Comunicatul vine şi în contextul în care există un val de români care au dat năvală în farmacii pentru a cumpăra medicamentul. Românii au fost speriați de faptul că Vladimir Putin a ținut un discurs alarmat în care a făcut referire la o posibilitate de a acționa butonul nuclear al Rusiei.

Ce spune Ministerul Sănătății despre Iodura de Potasiu

După declarațiile făcute de Vladimir Putin în care nu a exclus un posibil atac nuclear, românii au intrat în panică.Speriați, aceștia au dat năvală în farmacii pentru a cumpăra Iodura de Potasiu. În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis faptul că folosirea în mod profilactic a medicamentului poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În acelaşi comunicat, Ministerul precizează faptul că, pentru a avea efectul scontat, Iodura de Potasiu trebuie să fie administrată în primele ore ale unei eventuale tragedii nucleare. Totuși, dacă tragedia s-ar putea întâmpla, Ministerul Sănătății are stocuri şi poate efectua livrarea către populație în cel mai scurt timp:

” În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, transmite Ministerul Sănătății.

Ce este Iodura de Potasiu și la ce se folosește

Cum vă spuneam la începutul textului, Iodura de Potasiu este un medicament care ar putea reduce efectele nocive ale unui eventual incident nuclear. De la anunțul lui Vladimir Putin că nu exclude nicio finalitate a războiului (analiștii militari spunând că traducerea declarației președintelui s-ar referi la un atac nuclear), românii au intrat în panică şi au luat cu asalt farmaciile din țară pentru a-și face provizi:

„Vine lumea într-una. Cam trei cereri am avut doar eu ieri, oamenii vin, pentru că au fost informați greșit, fie din surse media, fie de la cunoscuți cum că au avut loc explozii nucleare și că trebuie să-și administreze iod. Nu au nici un fel de indicație medicală și dacă le explic că nu e cazul încă, răspunsul a fost ca ei se pregătesc, că trebuie să aibă acasă”, transmiteau o farmacistă.

Totuși, Iodura de Potasiu nu trebuie luată ”după ureche” și trebuie ținut cont de părerea specialiștilor. De exemplu este bine de știut că iodură de potasiu nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată. Așadar este bine de menționat faptul că Iodura de Potasiu are beneficii limitate. În acest context, comunicatul Ministerului Sănătății legat de Iodura de Potasiu este binevenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`