La finalul lunii decembrie, în România, va ajunge un vaccin anti-COVID-19. Astfel, Ministerul Sănătății se pregătește intens și trimite spre ministerele din Guvern o circulară, prin care solicită ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus.
O circulară obținută de reporterii Digi24, trimisă către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, arată că, pentru stabilirea programului de vaccinare, se va lucra etapizat, inițial fiind imunizate mai multe categorii de bugetari, în timp ce „în ultima etapă va fi vaccinată populația generală”.
Categoriile de personal care vor avea prioritate sunt:
– personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private
– personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc)
– personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor
– persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice)
Mai mult, documentul arată că în ultima etapă va fi vaccinată populația generală.
Pe lângă circulara primită de la ministerul Sănătății, există și circulare interne emise de fiecare minister în parte. Aceștia își anunță angajații, demnitari, înalți funcționari publici, că este deschisă lista de înscriere pentru vaccinare.
Marți, 17 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a fost dezbătut subiectul campaniei de testare. Aici, Klaus Iohannis i-a convocat pe specialiștii în sănătate publică, însă nu s-au făcut declarații clare despre acest subiect.
Vaccinul de la compania Pfizer va fi depozitat la Institutul Cantacuzino
Din informațiile de până în acest moment, vaccinul companiei Pfizer va sosi în România în perioada decembrie-ianuarie. Acesta va fi depozitat la Institutul Cantacuzino, fiindcă este singurul loc din țară, care deține infrastructura de care este nevoie, pentru îndeplinirea condițiilor speciale, privind temperatura și stocarea vaccinului. Distribuirea în țară se va face cu ajutor din partea Armeniei.
Nu sunt cunoscute detalii privind modalitatea în care vaccinul va fi distribuit, nici când va ajunge și la populația care nu dispune de funcții și demnități în statul român, și nici cum și cine va stabili cine sunt persoanele „vulnerabile” și cum vor primi acestea vaccinul.
În perioada următoare, va fi elaborată o strategie mai clară privind campania de vaccinare, potrivit unor surse guvernamentale.
Nelu Tătaru, despre vaccinarea obligatorie
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații despre obligativitatea vaccinări anti-COVID-19. Nelu Tătaru a precizat că un eventual vaccin anti-COVID nu va fi obligatoriu, însă oamenii vor trebui să înțeleagă că este cea mai bună cale de a se proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur.
„Vaccinul trebuie să fie opțional, dar recomand vaccinarea, pentru că sunt doar 2 căi prin care ne putem imuniza: fie făcând boala, fie prin vaccinare. Dar văzând efectele groaznice pe care le dă boala, fie că ne raportăm la numărul de decese raportate zilnic, fie că vedem starea celor ajunși în stare gravă la ATI și care așteaptă să se vindece, cred că vaccinarea este alternativa cea mai eficientă și recomandarea este să facem vaccinul, tocmai pentru siguranța pe care ne-o dă. Trebuie să înțelegem că este o luptă pe care o dăm cu un inamic nevăzut și nu este numai lupta noastră, a românilor, ci una la nivelul întregii planete,” a declarat Nelu Tătaru.