Prima pagină » International » Ministerul Sănătății i-a acuzat pe inspectori că și-au depășit competențele și nu au dreptul să verifice spitalele, dar ANPC invocă legea
Ministerul Sănătății i-a acuzat pe inspectori că și-au depășit competențele și nu au dreptul să verifice spitalele, dar ANPC invocă legea

Ministerul Sănătății i-a acuzat pe inspectori că și-au depășit competențele și nu au dreptul să verifice spitalele, dar ANPC invocă legea

24 feb. 2025, 19:01,
Redacția BZI în International

Inspectorii ANPC, aflați în subordinea lui Cristian Popescu Piedone, au făcut controale la mai multe spitale din România, iar la Spitalul Universitar din București a ieșit cu scandal, inspectorii fiind blocați în interiorul spitalului.

Ministerul Sănătății i-a acuzat pe inspectori că și-au depășit competențele și nu au dreptul să verifice spitalele, dar ANPC invocă legea și arată că are tot dreptul să facă verificări inclusiv la spitale.

„Referitor la Comunicatul Ministerului Sănătății privind acțiunile de control desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), se impun următoarele clarificări:

ANPC invocă legea

Conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor.

Art. 2, punctul 2 din aceeași ordonanță definește „consumatorul” ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală, și specifică faptul că „unitățile spitalicești” nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru.

Prin urmare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în vedere și serviciile de alimentație publică, precum și depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. Aceste servicii se adresează consumatorilor, așa cum sunt definiți în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

Totodată, în conformitate cu dispozițiile art. 3 alin. (1) litera i) din H.G. nr. 700/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANPC are responsabilitatea de a controla respectarea dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor. Aceste controale sunt efectuate pe piață la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, dar și în unități vamale sau puncte de trecere a frontierei, cu acces la locurile de producție, depozitare sau comercializare a produselor.

În plus, instanța de judecată a subliniat că nu există niciun temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați care au un profil similar. Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică și ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toți operatorii economici. Consumatorii sunt considerați vulnerabili în fața oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obținerea de profit sau nu, fiind expuși aceleași riscuri în cazul nerespectării normelor legale.

În urma controlului desfășurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăți în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unității. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat și au solicitat prezența managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat.

Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că ”a primit ordin de sus că controlul este ilegal” și solicitând părăsirea unității. În urma unor discuții, inclusiv telefonice cu comisarul șef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului și ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că controlul ar fi ilegal și că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat.

Ușile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta

Mai mult, ușile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta, până la sosirea poliției. Ușile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace.
Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliție pentru a depune declarații cu privire la incident.

În timpul celor 10-15 minute de control, au fost constatate mai multe abateri, printre care:

– Materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat (05.02.2025 și 21.02.2025).

– Carne de porc neetichetată.

– Probe alimentare neetichetate.

– Condiții de depozitare necorespunzătoare.

În concluzie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă să exercite controale riguroase și să protejeze drepturile consumatorilor, fără nicio discriminare între operatorii economici, asigurându-se că toate serviciile și produsele destinate acestora respectă normele legale în vigoare”, arată un comunicat al ANPC.

Acuzațiile lansate de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a reacţionat în urma controalelor ANPC în spitale, transmiţând că apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal.

„Ministerul Sănătăţii apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acţiunile de control NU se pot desfăşura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”, informează ministerul.

Ministerul Sănătăţii se arată deschis la colaborare, însă continuarea acestei acţiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unităţile sanitare.

„Menţionăm că pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru unităţile sanitare, respectarea cadrului legal existent este esenţială şi ne dorim sa nu existe abuzuri în serviciu potenţiale, ca urmare a acţiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienţi este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit”, precizează ANPC.

ANPC a făcut controale în blocurile alimentare de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, rezultatele acţiunii fiind anunţate duminică seară. La Spitalul ”Elias” s-au descoperit alimente expirate, frigidere murdare şi porţii de mâncare mult mai mici decât ar fi trebuit, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 30.000 de lei, conform ANPC.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cui îi rămâne averea lui Felix Baumgartner, după decesul acestuia. Suma uriașă pe care o avea acesta în conturi
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Evz.ro
Revine metoda de înșelăciune cu moștenirea, dar pe instagram. Atenție în ce grupuri vă lăsați atrași
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Romina Gingașu a luat o decizie care i-a frânt inima și a schimbat relația cu Ferrari
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025