Ministerul Sănătăţii anunţă, joi seară, referitor la focarul de toxiinfecţie alimentară apărut în mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi, că 90 de persoane au ajuns la spitale cu greţuri, vărsături şi astenie.
Formele de boală sunt uşoare şi medii, 26 de persoane fiind deja externate.
„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu greţuri, vărsături şi astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova şi 7 persoane la Spitalul Municipal Băileşti. Formele de boală sunt uşoare şi medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienţi au fost externaţi, iar alţi bolnavi urmează să fie externaţi în această seară”, a transmis, joi seară, Ministerul Sănătăţii.
Sursa posibilă a toxiinfecţiei
Sursa citată a precizat că sursa posibilă a toxiinfecţiei sunt preparatele alimentare furnizate în şcoli de către o firmă de catering.
„Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a informat DSVSA Mehedinţi cu privire la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, precum şi prestatorul de servicii. Au fost iniţiate controale atât la firma de catering, cât şi în unităţile de învăţământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienţi”, a mai transmis sursa citată.
Autorităţile din judeţul Mehedinţi au activat, joi după-amiază, Planul roşu de intervenţie, în urma unui apel la 112 prin care se anunţa că mai mulţi copii, din diferite localităţi, au stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară. Copiii au vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.
„Mirosea mâncarea de nu puteai să stai lângă caserola aia”
Primul apel la salvare a fost dat la ora 14:15, apoi au urmat alte zeci de telefoane de la alți părinţi care reclamau aceleaşi simptome, dureri puternice de stomac, ameţeli și stări de vomă.
„Mirosea mâncarea, nu putea să stai lângă ea. Am două fete. Una a mâncat acolo, cealaltă a luat-o acasă. Când am mirosit-o, mirosea de nu puteai să stai lângă caserola aia”, a mărturisit un părinte.
„Avem 63 de solicitări şi am intervenit cu toate echipajele din dotare, am solicitat şi doua echipaje de acasă”, a precizat Victor Maliborschi, manager SAJ Mehedinţi.
Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe, pe tărgi, în scaune cu rotile ori pe braţe, în faţa unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin.