Farmaciile unităților sanitare din România au primit mii de doze expirate de anticorpi monoclonali. Ministerul Sănătății a oferit acest ser în spitalele din țară pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.
Dozele care au expirat în luna septembrie din 2021 au venit însoțite cu o scrisoare de la producător prin care anunță că valabilitatea lor a fost prelungită cu 1 an și 3 luni, ca să poată fi folosite. Medicii susțin totuși că nu vor administra anticorpii monoclonali expirați pentru că nu își asumă riscurile ulterioare tratării cu acestea.
Managerii spitalelor sunt revoltați din această cauză. Specialiștii au susținut că doar Agenția Europeană a Medicamentului poate da avizul în această situație. Dozele expirate provin dintr-o donație a statului german.
Specialiștii au declarat că nu vor administra pacienților serul trimis de Ministerul Sănătății și că nu își vor asuma riscul. Managerii unităților sanitate au răbufnit, mai ales că anticorpii monoclonali expirați nu pot fi băgați în gestiune.
„Nu avem fonduri, noi plătim la kilogram atunci când le predăm. În plus, e și pandemia, nu putem primi nimic din exterior”, a spus o farmacistă când s-a trezit în această postură.
Ordinul Ministrului Sănătății prevede că medicamentele nefolosite sau expirate să fie duse la farmacii, dar nu există nicio metodologie de aplicare. Nu există nicio astfel de restricție impusă în contextul pandemic în acest sens.
Două medicamente noi pentru tratarea coronavirusului au fost aprobate de OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, în tratarea COVID-19, baricitinib (cunoscut sub numele de „Olumiant”), un medicament oral utilizat în mod obişnuit pentru a trata artrita reumatoidă în cazul pacienţilor cu simptome severe sau critice. În plus, un alt tratament recomandat se bazează pe administrarea de corticosteroizi, transmite Mediafax.
De asemenea, OMS a recomandat, încă de acum câteva luni, utilizarea medicamentului cu anticorpi antivirali monoclonali – Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GSK – pentru tratarea simptomelor uşoare sau moderate la pacienţii cu risc crescut de spitalizare, inclusiv la pacienţii în vârstă, imunocompromişi şi nevaccinaţi.
Recomandările vin pe măsură ce cazurile cresc în întreaga lume pe fondul răspândirii noii tulpini Omicron. Recomandările se bazează pe cercetări provenite din şapte studii care au implicat peste 4.000 de pacienţi ce au prezentat o gamă largă de simptome COVID-19.