Prima pagină » Actualitate » Ministerul Sănătăţii a publicat raportul privind decesele Covid-19 – DOCUMENT
Ministerul Sănătăţii a publicat raportul privind decesele Covid-19 - DOCUMENT

Ministerul Sănătăţii a publicat raportul privind decesele Covid-19 – DOCUMENT

14 mai 2021, 10:15,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

În urma cererii premierul României, Florin Vasile Cîțu, de a se face public numărul deceselor Covid-19, Ministerul Sănătății a publicat, vineri, 14 mai 2021, raportul referitor la numărul persoanelor decedate din cauza noului coronavirus. Astfel, conform cifrelor, în platformă Corona forms au fost înregistraţi în anul 2020 nu mai puţin de 16.120 de morţi, iar în alerte.ms.ro. – 18.948.

Din datele raportate de spitale către Institutul Naţional de Sănătate Publica – Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (fiind un procent de 1%) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID-19 (un procent de 99%).

Întregul raport publicat poate fi citit AICI!

227 de persoane au decedat având drept diagnostic principal Covid-19

Cifrele momentului din raportările privind morţii SARS – COV – 2 provin de la 284 de unităţi medicale.

„Remarcăm numărul extrem de redus de decese intra-spitalicești având drept diagnostic principal COVID-19 – 227 decese pentru anul 2020.

Raport: Diagnosticul la externare pentru decedat să fie concordant cu cel din certificatul de deces și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID
Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru extemafii decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID – 19.

În opinia noastră, ar fi firesc că diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID”, se arată în raportul privind decesele Covid-19.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, nu a vrut să publice iniţial raportul

Având în vedere că explicațiile date de ministrul Sănătății nu i-au convins pe jurnaliști, presa i-a adresat întrebări și lui Florin Cîțu pe acest subiect. Raportul integral a fost publicat la cererea premierului, după ce Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, 13 mai 2021, doar câteva date din acesta.

„Am văzut acest raport mai devreme. O încurajez să-l prezinte public. Să-l facă public. Ce a spus și doamna ministru: sunt mai multe baze de date. O să vedem dacă mai trebuie să mai îmbunătățim”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat ieri faptul că s-au constatat diferențe în ceea ce priveşte numărul decesele din cauza virusului SARS – COV -2 între cifrele raportate de diferitele baze de date care au transmis numărul de morţi. Astfel, conform concluziilor raportuluireferitor la raportarea deceselor COVID-19, sunt diferenţe de până la 500 de cazuri mai puţin la unele spitale.

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în acest raport. Eu am citat numai din raport”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a dezvăluit, joi, că cifrele sunt şi cu 500 de decese mai puţin, în cazul unităţilor spitaliceşti care au dus greul pandemiei. În acest caz, Ioana Mihăilă a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică clarificări referitoare la diferenţele de raportare.

Mai mult decât atât, comisia recomandă şi actualizarea deceselor din aplicaţia Corona-forms.

Câte decese de COVID au fost raportate

Institutul Naţional de Sănătate – 16.792
Spitale – 26.106
Corona Forms – 16.120
Ministerul Sănătăţii – 18.948
Comunicare oficială 1 ianuarie – 15.841
Sursă: declaraţie a ministrului Sănătăţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`