Ministerul Educației anunță noi reguli în noul an școlar privind deplasarea în interiorul clasei, schimbarea băncilor, experimentele de laborator şi sporturile de contact.
Pe lângă normele publicate deja de Ministerul Educaţiei care vor intra în vigoare odată cu începerea noului an şcolar, au apărut noi precizări privind desfășurarea orelor de curs.
Regulă nouă anunțată de Ministerul Educației: Elevii nu mai au voie să se mute din bănci
Una dintre cele mai importante, prezentată chiar de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, este aceea care prevede că elevii nu vor avea voie să se mute din bănci, în interiorul clasei.
„Dacă o elevă din clasa X se aşează la începutul anului şcolar în banca a 3-a de la fereastră, aceasta va ramâne pe locul său, până la sfârşitul primului semestru“, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
Alte reguli importante fac referire la experimentele din laboratoare. Aceste experimente practice, potrivit ghidurilor publicate de Ministerul Educației, presupun interacţiunea dintre elevi şi tocmai de aceea ele vor fi evitate.
Reguli noi noi sunt avute în vedere şi în privința sporturile de contact, care implică schimbarea mingilor şi a altor obiecte comune. Practicarea acestor sporturi la școală vor fi interzise.
Două-trei materii pe zi și pauze de 5 minute
În ghidul pentru începerea școlii sunt precizate reguli stricte ce trebuie respectate de fiecare unitate de învățământ. Anumite decizii sunt lăsate la latitudinea autorităților locale.
Astfel, se ia în considerare ca pauzele între cursuri să fie de 5 minute, orele fiind de 55 de minute. În aceste pauze, elevii vor rămâne în bănci, iar profesorii vor schimba sălile de clasă.
În intervalul de 55 de minute, cât ține ora de curs, se ia în considerare organizarea unei pauze de 10-15 minute pentru fecare clasă, dar nu simultan cu alte clase de pe același palier, dacă există o singură toaletă.
Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare;
Personalul didactic și nedidactic va supraveghea circulația elevilor și a cadrelor didactice, pentru respectarea distanțării fizice și a tuturor măsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clase diferite.
Profesorii vor înregistra notele și absențele în agende proprii, iar orarul va fi structurat astfel încât, într-o perioadă, elevii să aibă câte două ore pe zi, în fiecare zi, la o disciplină. Iar la discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organizează câte două, trei sau patru module pe semestru.
Trei reguli mari impuse de Ministerul Sănătății
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că dacă vor fi respectate cele trei reguli de bază – dezinfectarea, masca și distanța fizică – nu se va înregistra o explozie de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 odată cu începerea noului an școlar.
„Dacă respectăm acele reguli, acele norme de aplicare, vom avea o creștere ușoară, asumabilă. În condițiile în care nu se vor respecta cererile, vom vedea constituirea de focare și transmitere accentuată în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat dacă se așteaptă odată cu venirea toamnei, reîntoarcerea din concedii, începerea școlilor, alegeri, campanie etc la o creștere a cifrelor în privința îmbolnăvirilor. „Eu sper că am înțeles ceva din aceste luni și după o vară în care poate am trăit libertatea, să revenim și la locurile de muncă și să revenim și la școală, dar să ne gândim în acest moment la copiii noștri și la cei vârstnici, fiindcă aici avem grupele masive de risc, în condițiile în care cei mici sunt transmițători, iar cei în vârstă sunt cei care fac boala și fac forme grave”, a menționat Nelu Tătaru.