Prima pagină » Actualitate » Ministerul de Externe a acceptat condamnarea României la CEDO în dosarul Laurei Codruța Koveși
Ministerul de Externe a acceptat condamnarea României la CEDO în dosarul Laurei Codruța Koveși

Ministerul de Externe a acceptat condamnarea României la CEDO în dosarul Laurei Codruța Koveși

05 aug. 2020, 15:14,
George Cristian în Actualitate

Ministerul de Externe a acceptat condamnarea României la CEDO în dosarul Laurei Codruța Koveși. Momente penibile pentru Guvernul României. Acesta, prin Ministerul Afacerilor Externe a decis să nu solicite retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului decizia CEDO referitor la cazul Laurei Codruța Koveși.

Ministerul de Externe a acceptat condamnarea României la CEDO

Ministerul Afacerilor Externe a decis că România să nu trimită nicio sesizare în legătură cu condamnarea la CEDO în cazul Laurei Codruta Kovezi. Măsură este una dublă, ţinând cont că în alte cazuri, s-a acţionat prompt. Termenul limită a fost până miercuri, 5 august 2020.

” Decizia, luată conform prevederilor legale aplicabile de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE, a fost solid fundamentată pe o analiză complexă juridică şi politico-diplomatică și a avut în vedere opinia argumentată, în același sens al netrimiterii la Marea Cameră a CEDO, a Ministerului Justiției”, conform MAE.

MAE considera că nu este important să trimită o solicitare în acest sens

Conform MAE, decizia de a nu retrimite condamanarea României la CEDO a fost luată în baza unor posibile recomandări care au venit de la Comisia de la Veneţia şi recomandări MCV.

„Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, conform sursei citate.

MAE arată că o solicitare de retrimitere la Marea Cameră a CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare.

Dacă nu este obligatoriu, MAE nu acţionează

Cu toate că România a fost condamnată la CEDO, MAE considera faptul că lipsa unei obligativităţi de a retrimite condamnarea CEDO în cazul Luarei Codruța Koveși duce automat la lipsa unei acţiuni în acest sens

” În luarea deciziei a fost luat în considerare şi faptul că retrimiterea la Marea Cameră nu este o obligaţie pentru niciuna dintre părţi, atât Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Regulile de procedură ale Curţii subliniind caracterul excepţional al unui astfel de demers. Relevantă în acest sens este incidenţa extrem de redusă a cererilor de retrimitere formulate de statele părţi la Convenţie, precum şi a celor admise pentru retrimitere.

Totodată, astfel cum indică însăşi CEDO în ghidul său cu privire la cererile de retrimitere, din anul 2011 (”The General Practice followed by the Panel of the Grand Chamber when deciding on requests for referral în accordance with article 43 of the Convention”), Marea Cameră nu reprezintă o instanță de apel menită a corecta pretinse erori de fapt sau de evaluare juridică a caracteristicilor din fiecare caz individual, comise de Camere, iar simplul fapt că un caz este complex factual sau sensibil politic nu justifică, în sine, retrimiterea”, menționează MAE.

Guvernul acţionează cu dubla măsură, la fel şi DNA

Episodul prezentat mai sus este cu adevărat şocant, ţinând cont de faptul că Guvernul acţionează cu dubla măsura. Conform datelor de la acea vreme, Direcţia Naţională Anticorupţie, a deschis o anchetă pentru că agentul guvernamental al României la CEDO ar fi schimbat apărarea. Decizia DNA a fost în cauza dintre Liviu Dragnea şi România. În aceste condiţii, ne punem întrebarea logică dacă statul sta sau îşi face treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`