Judecătorii au obligat ieri Ministerul Culturii să îi achite despăgubiri unui ieșean! Mihai Cezar Cioran a găsit un colier și un inel din bronz! Potrivit legislației în vigoare, acesta are dreptul la despăgubiri pentru descoperirea sa
Ministerul Culturii a fost obligat de judecători să îi achite despăgubiri unui ieșean! Bărbatul a descoperit un colier și un inel din bronz!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis ieri acțiunea formulată de Mihai Cezar Cioran împotriva Ministerului Culturii. „Instanța admite în parte cererea formulată de reclamantul Mihai Cezar Cioran, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Culturii și Identității Naționale și Complexul Muzeal «Moldova» Iași. Obligă pârâții să îi plătească reclamantului suma de 3.361,77 lei (706,25 euro), reprezentând contravaloarea recompensei și a bonificației stabilite conform art. 49, alin. 4, din Legea nr. 182/2000, pentru colierul în formă de coroană realizat din bronz. Obligă pârâții să îi plătească reclamantului suma de 90 de lei, reprezentând contravaloarea recompensei stabilite pentru inelul din bronz”, au precizat judecătorii. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Mihai Cezar Cioran a dat în judecată Ministerul Culturii în urmă cu mai bine de un an
Procesul dintre ieșeanul Mihai Cezar Cioran, pe de-o parte, și Ministerul Culturii și Complexul Muzeal „Moldova” Iași, pe de altă parte, a început pe 17 mai 2019. Ieșeanul le-a cerut judecătorilor să oblige cele două instituții la plata despăgubirilor cuvenite pentru descoperirea unui colier și a unui inel din bronz.
De altfel, ieșeanul nu este la primul proces de acest gen. În trecut, el a mai acționat în judecată aceste entități.
Astfel, bărbatul a povestit că și-a cumpărat un detector de metale în 2014 și a început să îl folosească în apropierea locuinței sale, din comuna Miroslava. În 2015 și 2016, acesta a descoperit 14 topoare vechi de aproximativ 3.000 de ani. De asemenea, el a descoperit și un inel de bronz, vechi de câteva sute de ani. Tânărul a predat vestigiile autorităților. Mai mult, în 2017, acesta a mai găsit un colier vechi de 2.500 de ani. Pentru că nu i-a fost achitată recompensa prevăzută de legislație, Mihai Cezar Cioran a intentat un proces Ministerului Culturii în 2018. Ieșeanul a câștigat procesul la prima instanță, iar Ministerul Culturii a fost obligat de Judecătorie să îi achite acestuia suma de 5.000 de lei.
Despăgubiri pentru descoperiri arheologice relevante
La acel prim proces, magistrații au precizat că, potrivit experților, valoarea financiară totală a topoarelor de bronz, cunoscute în literatura de specialitatea sub numele de celturi, este de 12.300 de lei. Pe de altă parte, în cadrul litigiului, Ministerul Culturii a susținut că ieșeanul a descoperit bunurile în urma unor acțiuni arheologice organizate, nu întâmplător, deci nu ar putea cere recompensă. Dar judecătorii nu au fost de acord cu acest argument, obligând Ministerul Culturii să îi achite despăgubiri ieșeanului.
„Instanța constată că reclamantul este autorul a 2 descoperiri arheologice întâmplătoare de valoare excepțională. Acesta este îndreptățit la o recompensă bănească de 30 la sută din valoarea financiară a pieselor, precum și la o bonificație suplimentară de până la 15 la sută din valoarea bunurilor, în cazul topoarelor de bronz”, au menționat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași. Însă acea sentință a fost contestată, procesul dintre ieșean și Ministerul Culturii aflându-se acum pe rolul Tribunalului Județean. Primul termen al apelului din acest caz a fost stabilit pentru data de 1 septembrie 2020.