Prima pagină » National » Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia cu privire la informații false despre avioanele F-16 din România
Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia cu privire la informații false despre avioanele F-16 din România

Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia cu privire la informații false despre avioanele F-16 din România

12 iun. 2024, 21:41,
BZI.ro, în National

Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia asupra unei noi ştiri false lansate de Rusia, prin intermediul canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar. Conform acestuia, analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”, transmite Inforadar.

Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” şi că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

Aeronavele F-16 sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16

MApN anunţă că de fapt, aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16, inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni.

„Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023.
În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. Menționăm, de asemenea, că, în marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023, România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare”, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Prin urmare, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române
O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar a MApN.

De la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.

Aeronavele care participă la misiunile de Poliție Aeriană execută misiuni exclusiv în spațiul aerian al României

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acțiuni ostile.

În context, MApN menţionează din nou că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *