Prima pagină » Eveniment-Social » Mini-serie de întâlniri on-line cu autori din Germania, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Mini-serie de întâlniri on-line cu autori din Germania, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Mini-serie de întâlniri on-line cu autori din Germania, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

04 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Centrul Cultural German Iași organizează o mini-serie de întâlniri on-line cu scriitori din Germania. Totul în parteneriat cu IKGS München. Iubitorii de literatură vor avea posibilitatea de a descoperi romane recent publicate în Germania sau România și de a dialoga cu autorii acestora

„Achtung Literatur!” este o mini-serie de întâlniri on-line cu autori din Germania, organizate de Centrul Cultural German Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu IKGS Munchen. Iubitorii de literatură vor avea posibilitatea de a descoperi romane recent publicate în Germania sau România și de a dialoga cu autorii acestora. Astăzi, 4 martie 2021, este deschisă seria de evenimente on-line „Achtung Literatur!” cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer, autori de romane grafice stabiliți la Berlin.

O poveste emoționantă despre Gulag, exil și consecințele acestora pe termen lung

Discuția bilingvă, moderată de Ingrid Baltag, lector de Limba română la Universitatea „Humboldt” din Berlin, va avea ca punct de plecare cea mai recentă carte a celor doi invitați, „Vasya, dein Opa”, care va fi lansată în luna aprilie la editura Rotopol din Kassel. Volumul este o poveste emoționantă despre Gulag, exil și consecințele acestora pe termen lung, inspirată din viața bunicului Annei Rakhmanko, deportat împreună cu sora lui la o vârstă fragedă din Cernăuți în Siberia, cu puțin timp înaintea începerii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Discuția va alterna cu scurte lecturi bilingve în premieră din noul roman grafic, însoțite de ilustrații realizate de Mikkel Sommer. Evenimentul va avea loc în Limba germană și va fi tradus consecutiv în Limba română de lect. univ. dr. Ana Palimariu (Universitatea”Alexandru Ioan Cuza” din Iași). Dialogul va avea loc online via Zoom și va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook: Centrul Cultural German Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului ieșean, poate fi admirat de public în aceste zile

Pe de altă parte, tot în această perioadă, publicul are șansa să admire la MNLR portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul instituției. Realizat în ultima parte a vieții sale, posibil ultimul portret, a fost semnat L. Viel. Pe verso, stă scris în creion: „Poetul George Topîrceanu, povestind. L. Viel, Câmpina”. Sub acest text, se mai poate citi însemnarea: „La pat”. L. Viel este Liese Viel, una dintre multele admiratoare ale lui Topîrceanu, cea care a surprins în portret și zâmbetul trist, dar și privirea șăgalnică a poetului. Desenul este realizat în cărbune și pastel, pe carton.

După moartea lui Topîrceanu, survenită în 1937, portretul a ajuns în posesia Otiliei Cazimir, care i l-a trimis în Franța lui Constantin Ciopraga, împreună cu manuscrise, fotografii, pentru a-i „înlesni” documentarea în vederea realizării unei monografii, ce va ieși din tipar în 1966. La scurt timp, Otilia Cazimir a murit, iar profesorul Ciopraga a donat tot ceea ce a primit de la poetă Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. Portretul lui George Topîrceanu poate fi admirat la Muzeul „George Topîrceanu”, în perioada 2-31 martie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024