În luna cadourilor, este important să faci alegeri informate pentru a evita capcanele comercianților neserioși. Cumpără doar de la comercianți autorizați, evitând site-urile și piețele din afara UE. Folosește cardul pentru a asigura controlul cheltuielilor, beneficiind de cashback și protecție împotriva fraudelor. La achiziția produselor cosmetice, verifică etichetele, ambalajele și datele de durabilitate, optând pentru magazine specializate. Alege bijuterii din metale prețioase doar de la comercianți autorizați, cu certificat de calitate și documente fiscale.
Plata cu cardul este recomandată pentru siguranță control și recuperarea eventualelor sume în caz de fraudă, iar în caz de probleme ANPC este la dispoziția consumatorilor.
„În luna decembrie, Moșul aduce diverse cadouri, de la produse cosmetice, bijuterii, până la confecții textile și încălțăminte. Pentru a oferi un cadou util și plăcut celor dragi, ar trebui să țină cont de câteva recomandări.
Atenție la comercianți și piețe online din afara UE. Dacă operatorul economic care administrează site-ul de pe care achiziționează produsele nu are sediul în Uniunea Europeană, capacitatea autorităților de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată.
Plățile cu cardul sunt recomandate atât în magazine, cât și online. Astfel, se câștigă timp, se controlează mai bine cheltuielile, având mereu acces la extrasul de cont, și se pot obține avantaje precum cashback și discount-uri. În caz de fraudă, suma plătită poate fi recuperată.
La achiziționarea produselor cosmetice, este important să se aleagă doar produse din magazine specializate care emit documente fiscale. Trebuie acordată atenție ambalajului, etichetei și informațiilor despre produs. Prețurile suspect de mici pot indica produse contrafăcute. Produsele cosmetice ar trebui să fie însoțite de informații clare privind producătorul, importatorul, data de minimă durabilitate și, dacă este cazul, simbolul PAO care indică perioada de siguranță după deschidere.
Bijuteriile trebuie cumpărate din magazine autorizate. O bijuterie „din argint” vândută la prețuri foarte mici, de exemplu la colț de stradă, este probabil contrafăcută. Consumatorii ar trebui să solicite informații complete despre produs, certificat de calitate și documente fiscale. Este bine să evite bijuteriile vândute de comercianți neautorizați sau ambulanți.
La achiziționarea confecțiilor textile, trebuie verificate etichetele și instrucțiunile de întreținere. Produsele contrafăcute pot fi identificate prin prețuri foarte mici comparativ cu cele originale. Este important ca aceste produse să fie etichetate corect, indicând compoziția materialelor și modul de întreținere.
Articolele de încălțăminte trebuie achiziționate cu atenție, mai ales când poartă numele unor mărci consacrate. Este recomandat să se probeze ambele articole ale perechii înainte de cumpărare. Etichetele trebuie să conțină informații despre materialele utilizate și să fie aplicate corespunzător. În cazul promoțiilor, trebuie verificată valabilitatea acestora, inclusiv prețurile vechi și noi afișate.
Ca ultim sfat, este esențial să se păstreze bonurile fiscale pentru orice eventuală reclamație. Dacă apar probleme, ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este la dispoziția consumatorilor chiar și în perioada sărbătorilor de iarnă”, a transmis Paul Anghel, Director General ANPC, pe pagina sa de Facebook.