Prima pagină » Actualitate » Minerii din Valea Jiului continuă protestele: „Dați-ne banii! Să vină Iohannis și Cîțu!“ – VIDEO

Minerii din Valea Jiului continuă protestele: „Dați-ne banii! Să vină Iohannis și Cîțu!“ – VIDEO

19 feb. 2021, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Minerii din Valea Jiului continuă protestele pentru a treia zi la rând din cauza întârzierii acordării salariilor.

Remunerația minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitată în data de 15 a lunii, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara a precizat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie.

„Ne-am săturat, de unde or să fie bani? Nu plecăm de aici până nu ni se dau banii”, au spus minerii care susțin că s-au furat banii munciți de ei și solictă „să vină Iohannis și Cîțu”.

Minerii solicită demisia şefilor, dar şi ca salariile să fie plătite pe 15 şi 30 ale lunii, să le fie date tichetele de masă restante, dar şi plata restanţelor la decontul de transport şi ajutorul de încălzire.

Procedura de insolvență, vinovată de întârzierea salariilor

Reprezentantul conducerii, trimis să discute cu minerii, le-a spus acestora că salariile întârzie din cauza procedurii de insolvenţă şi că până la această procedură, nimeni nu a avut probleme cu banii.

Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, minerii nu vor să accepte ca salariile să fie achitate până pe 26 februarie, aşa cum s-a convenit miercuri dimineaţă la finalul unui alt protest spontan.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora. De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Minerii din mina Lupeni, blocați în subteran

La mina Lupeni, minerii s-au blocat în mină și nu vor să mai iasă până în momentul în care nu se vor achita salariile.

Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sân, a spus că la mina Lupeni s-au deplasat mai mulți oficali de la Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, şi directorul general Samuel Dioane pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la protestul din subteran.

„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a declarat liderul sindical.

Proteste ale minerilor în Târgu Jiu

Minerii și energeticienii din Gorj au protestat în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, la începutul lunii februarie, pentru a primi mai multe drepturi.

Protestatarii au spus atunci că au transmis un proiect de lege în Parlamentul României cu privire la vârsta de pensionare şi nu se ia nicio decizie. Dar, liderul de sindicat susține că artiştii şi muzicienii beneficiază de o serie de condiţii speciale, iar cei ce lucrează în aceste condiţii grele vor să beneficieze măcar de acest privilegiu.

„Avem un proiect de lege în Parlamentul României legat de vârsta de pensionare și stă prin sertare, când anumite categorii de persoane cum ar fi artiștii și muzicienii beneficiază de condiții speciale. Noi nu putem ca mineri și energeticieni, prin condițiile de muncă pe care le avem, să avem și noi un privilegiu prin legea pensiilor pe care vrem să o promovăm”, a adăugat Păuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024