Florin Cîțu anunţa faptul că dă bani minerilor care vor fi disponibilizaţi. Declaraţia premierului vine în contextul în care ministrul Energiei a fost chemat la raport în Parlament de reprezentanţii AUR care au cerut explicaţii referitoare la soarta mineritului din România.
Altfel spus, minerii din România au ieşit la proteste în mai multe zone. Aceştia au reclamat condiţiile de ieşire la pensionare dar şi restantele salariale. Nu se cunoaşte cu exactitate cum poate Guvernul asigura bani pentru mineri în condiţiile în care s-a observat că nu a fost capabil să trimită bani din salarii la timp pentru sutele de mineri.
Florin Cîțu anunţă faptul că minerii disponibilizaţi vor primi ajutoare de la Guvern
Într-o declaraţie făcută într-o conferinţă de presă, premierul a menţionat faptul că Guvernul va acorda ajutoare tuturor minerilor care vor fi disponibilizaţi în perioada următoare:
„Aceștia vor beneficia de măsuri de protecție socială din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de politici de decarbonare a UE înntrucât utiliează combustibii fosili precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatăriilor miniere urnaniu meperformante din cadrul Companiei Uraniu S.A”, a declarat Cîțu.
Programul durează până în 2030 și prin acest act normativ se începe alocarea banilor pentru persoane disponibilizate. Numărul estimat de persoane disponibi,izate până în 2025 este de 9000 de persoane.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost chemat în Parlament pentru a da mai multe explicații
Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost chemat în Parlament. Parlamentarii AUR au realizat o cerere în acest sens şi le-a cerut celor de la putere explicaţii despre viitorul mineritului în România.
Tema care va fi dezbătută se intitulează ” Lămurirea viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România şi apariţia de companii private în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare trimis Comisiei Europene”.
Minerii au organizat mai multe proteste la nivel naţional
În ultimele luni, la nivel naţional au fost realizate mai multe proteste ale minerilor care s-au declarat nemulţumiţi de faptul că Guvernul are întârzieri la plata salariilor. Altfel spus, pompierii de pe Valea Jiului s-au blocat în subteran spunând că nu şi-au luat salariile de ceva timp.
Cel mai recent protest s-a produs la Suceava unde minerii s-au blocat voluntar în subteran
”Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a precizat Iulian Cimpoeșu, prefectul Județului Suceava.
Reamintim faptul că minele de uraniu din județul Suceava sunt ultimele care mai funcționează pe teritoriul statului român. Acestea urmează să fie închise în perioada imediat următoare, sens în care s-a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația aferentă pentru obținerea autorizației de mediu.
De-a lungul timpului, la minele de uraniu de la Crucea și Botușana au avut loc astfel de proteste. Efectiv de fiecare dată motivul a fost același, respectiv neplata drepturilor salariale. Ca și acum, au fost episoade în care minerii s-au blocat în subteran, acolo unde au stat până revendicările le-au fost rezolvate.