Prima pagină » Titlurile zilei » Minciuni și nereguli în cazul morții antrenorului ieșean infectat cu COVID-19! Protocolul nu a fost respectat. A fost adus hoțește în cimitir de firma Ana Irina – FOTO, VIDEO

Minciuni și nereguli în cazul morții antrenorului ieșean infectat cu COVID-19! Protocolul nu a fost respectat. A fost adus hoțește în cimitir de firma Ana Irina – FOTO, VIDEO

16 apr. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Vestea tragică a morții antrenorului de rugby Emil Crișan este completată de inconștiența apropiaților, dar și a firmei de pompe funebre. Apropiații l-au depus la capela Buna Vestire, știind că este suspect de COVID-19. Ieșenii prezenți în cimitir au fost cuprinși de panică când au auzit zvonul. Aveau și de ce. Confirmarea a venit de la IML în cursul zilei de ieri. Ana Irina SRL, care a sigurat transportul bărbatului decedat, nu era autorizată să asigure acest serviciu. Reprezentanții IML fac apel la calm pentru că s-a intervenit conform protocolului. „Din punct de vedere al medicinei legale am preluat un caz suspect de COVID-19 și am tratat situația ca și cum ar fi un caz confirmat. Acesta este protocolul. Ulterior, după apariția buletinului, a fost confirmat că era poztiv”, a declarat prof. dr. Diana Bulgaru, director IML.

Bărbatul de 79 de ani a fost îngropat ieri

Noi detalii apar în cazul morții lui Emil Crișan, în vârstă de 79 de ani, cunoscut antrenor de rugby, descoperit cu infecția COVID-19. În ediția trecută a cotidianului „Bună Ziua Iași” a fost relatată situația în care trupul antrenorului a fost depus la capela Buna Vestire, moment în care s-a declanșat isteria generală printre cei prezenți. În cursul zilei de ieri, s-a împrăștiat zvonul printre cei prezenți cum că decedatul este infectat cu coronavirus. Aparținătorii au sărit și au spus că au certificat de la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași care nu atestă acest lucru.

„Insuficiență cardio-respiratorie, edem pulmonar și ateroscleroză coronariană”, scria pe certificatul medical constatator al decesului, semnat de medicul legist Carleta Teodorescu.

Însă, apropiații persoanei decedate știau că este suspect și că se afla în evidențele Direcției de Sănătate Publică. Mai mult, acesta a intrat în izolare, după ce o persoană din apartamentul din strada A. Panu, unde locuia, a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Chiar și așa, cu o relaxare uimitoare, sicriul a fost lăsat în capelă, inducând în eroare și administrația cimitirului. Marți seara au apărut și rezultatele testelor de la IML, care au arătat că bărbatul era infectat.

Ana Irina nu avea voie să intervină

Pe lângă inconștiența apropiaților lui Emil Crișan au ieșit la iveală și nereguli privind transportul corpului neînsuflețit. Emil Crișan a murit în seara de duminică, 12 aprilie. S-a apelat la serviciile firmei de pompe funebre Ana Irina SRL. În cursul zilei de ieri, administratorul societății, Constantin Gorongea, a declarat că a asigurat doar transportul corpului de la IML la cimitir. Fals! Seara, când s-a declarat decesul, a fost chemată o mașină de la Ana Irina. S-a așteptat Ambulanța, iar medicul a constatat decesul. Apoi a fost transferat la morga societății. A doua zi dimineață, medicul de familie a anunțat că este moarte suspectă. Suspectă era încă din seara anterioară. Ulterior, bărbatul a fost transferat la IML, moment în care angajații s-au arătat destul de mirați. Asta, deoarece există un protocol încheiat cu firma de pompe funebre Drăgan, singura autorizată pentru transportul morților la IML. Contactat telefonic, Constantin Gorongea și-a amintit prin minune că traseul a fost altul.

„Eu l-am luat de acasă, duminică seara. L-am dus la morgă, după care i-am făcut transferul la IML. Mi s-a dat voie să-l luăm noi. Doi angajați l-au dus. Acum ei sunt acasă. Au fost protejați, au măști, combinezoane. Drăgan ridică de la accidente și morți suspecte. Dacă știam, nici nu mai mergeam”, se contrazice administratorul de la Ana Irina.

Au cărat mortul cu liftul

Duminică seara, angajații Ana Irina au transportat cadavrul cu ajutorul unui sac, folosind liftul scării. Au coborât de la etajul opt până la parter, după care l-au urcat în mașină. Aceștia au arătat că se știa că bărbatul este suspect.

„Un agajat de la Ana Irina mi-a povestit luni dimineață când eram la IML cum s-a întâmplat. L-a cărat de la etajul 8. Se plângea că a fost greu, pentru că avea peste 100 de kilograme. După aceea l-au dus la frigider. I-a anunțat medicul de familie că-i suspect de COVID. Deci știau toți despre ce este vorba. Apoi l-au dus la IML. El spunea că nu îi este frică pentru că era echipat”, a precizat un martor prezent la sediul IML.

Reprezentanții IML fac apel la calm

Reporteri BZI au cerut un punct de vedere și din partea șefilor IML. Aceștia au precizat că, în cazul lui Emil Crișan, s-a luat în calcul cel mai prost scenariu. Astfel, a fost pregătit ca în scenariul în care ar fi fost infectat. Reamintim că rezultatul testului a venit după ce bărbatul a fost depus la capela cimitirului. Mai mult, aceștia îi asigură pe cei prezenți în cimitir că nu au motive de îngrijorare, pentru că s-a lucrat ca la carte. „Din punct de vedere al medicinei legale am preluat un caz suspect de COVID-19 și am tratat situația ca și cum ar fi un caz confirmat. Acesta este protocolul. Ulterior, după apariția buletinului, a fost confirmat că era pozitiv”, a declarat prof. dr. Diana Bulgaru, director IML.

Ce spune protocolul

Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus arată clar modul de intervenție.

„După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior. Familia sau reprezentanții autorităților publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul”, se arată în documentul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024