Prima pagină » Actualitate » Militarii din Myanmar preiau controlul asupra țării după ce i-au arestat pe premier, președinte și şefii partidelor de opoziţie

Militarii din Myanmar preiau controlul asupra țării după ce i-au arestat pe premier, președinte și şefii partidelor de opoziţie

01 feb. 2021, 07:50,
George Cristian în Actualitate

Mlitarii din Myanmar au preluat controlul asupra țării după ce Aung San Suu Kyi, premierul și alți lideri politici au fost arestați la primele ore. La câteva ore după arestări, televiziunea militară a confirmat că a fost declarată starea de urgență timp pe un an.

Lovitura de stat are loc după ce tensiunile au crescut între guvernul civil și armată în urma unor alegeri disputate. Myanmar, cunoscută și sub numele de Birmania, a fost guvernată de armată până când au început reformele democratice în 2011.

Armata a ieşit pe străzile din Myanmar

Armata a declarat luni că predă puterea comandantului-șef Min Aung Hlaing. Soldații sunt pe străzile capitalei, Nay Pyi Taw, și în orașul principal, Yangon.

La alegerile din noiembrie, Liga Națională pentru Democrație (NLD) a Suu Kyi a câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern. Armata spune că votul a fost fraudulos. Corespondentul BBC din Asia de Sud-Est, Jonathan Head, spune că lovitura de stat pare a fi o încălcare clară a constituției elaborate de militari în urmă cu mai bine de un deceniu și pe care a promis că o va onora abia sâmbătă.

Detenția de lideri politici precum Suu Kyi este o mișcare provocatoare și foarte riscantă, una care ar putea fi puternic opusă.

Care a fost reacția principalelor puteri ale lumii

Statele Unite au condamnat lovitura de stat , spunând că Washingtonul „se opune oricărei încercări de a modifica rezultatul alegerilor recente sau de a împiedica tranziția democratică din Myanmar”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut eliberarea tuturor funcționarilor guvernamentali și a liderilor societății civile și a declarat că SUA „este alături de poporul birman în aspirațiile lor pentru democrație, libertate, pace și dezvoltare. Armata trebuie să inverseze aceste acțiuni imediat. ”

În Australia, ministrul Afacerilor Externe, Mărise Payne, a declarat că „facem apel la armată să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legale și să elibereze imediat toți liderii civili și ceilalți care au fost reținuți ilegal”.

John Sifton de la Human Rights Watch a spus: „Junta militară care a condus Myanmar timp de decenii nu a renunțat niciodată cu adevărat la putere”.

„Nu s-au supus niciodată autorității civile în primul rând, așa că evenimentele de astăzi într-un anumit sens nu fac decât să dezvăluie o realitate politică care a existat deja”.

„Ușile tocmai s-au deschis către un viitor cu totul diferit”, a descris Thant Myint-U, istoric și autor din Yangon. „Am o senzație de scufundare că nimeni nu va putea cu adevărat să controleze ce urmează”.

„Și amintiți-vă că Myanmar este o țară plină de arme, cu diviziuni profunde între liniile etnice și religioase, unde milioane de oameni abia se pot hrăni singuri”.

Conexiunea la internet a fost întreruptă

Conexiunile de date la internet mobil și unele servicii de telefonie au fost întrerupte în marile orașe, în timp ce radiodifuzorul de stat MRTV declară că are probleme tehnice și este în aer liber.

Comunicațiile cu Nay Pyi Taw sunt defecte și este dificil de evaluat situația de acolo.

În cel mai mare oraș al țării și fosta capitală Yangon, liniile telefonice și internetul par să fie limitate, mulți furnizori tăind serviciile.

Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei in 2005, fiind in acea vreme mai mult un proiect decat un oras bine definit, potrivit ZF.ro, citat de realitatea.net. Totuși, investiția a fost una enormă iar aceasta nu este în totalitate locuită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`